Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Само за туристи: 20 лв. такса роза, а срещу 100 лв. уникална снимка
Автор: Екип Burgas24.bg 17:34 / 23.05.2022Коментари (0)568
©
Туристи внасят такса роза, за да берат от градините в Казанлък. 20 лв. е цената, която мераклийте трябва да заплатят. В нея са включени 5 навлизания в градините с Роза Дамасцена и 4 ритуала по традиционно розоварене.

Туристите ще бъдат допуснати сред розите в Ясеново, Кънчево, Розово и село Овощник. Две пък са пакетните цени за разходка из Града на розите и Долината на тракийските царе през празничните дни – по 50 и 80 лв., като при по-евтиния е отпаднало посещението в копието на световноизвестната Тракийска гробница на хълма Тюлбето, където е бил погребан тракийският владетел Ройгос. 10 лв. струва и гердан от Роза Дамасцена.

Дрон

100 лв. пък трябва да плати всеки, който иска да пусне дрон за снимка на Царица Роза, която тази година е абитуриентката Белослава Желева. Снимка пък със собствен фотоапарат струва 50 лв. Това разказаха пред "Телеграф“ от екипа на историческия музей "Искра“ в етнографския комплекс "Кулата“, които са организаторите на ритуала по добиване на розово масло. Красивите събития се провеждат в района на община Казанлък от 22 май до 5 юни, времето, през което е кулминацията на празниците в Долината на розите.

Грижи

Междувременно всеки трети стопанин отказва да се грижи за розовата си градина, съобщи Методи Стефанов, преработвател в Долината на розите. Една от основните причини е, че трудно се намират берачи, а изкупната цена на цвета не може да покрие огромните разходи на собствениците.

Тази година изкупуването е скочило с лев и дестилериите плащат вече 2,50 лв. за кг. Причината е, че 80% от работата е резултат на ръчен труд. Проблемът с цената, която се плаща за бране, съществува от 20 години. Няма работници, защото никой не иска да влезе в градините за 20 лева на ден, обясни Стефанов. Работниците вземат 1 лв. за обран килограм розов цвят, а само много сръчен човек може да обере 30 кг за деня, допълни той.

Според преработвателя решението на този проблем може да стане, като в подпомагането на стопаните се включи и цената на труда за бране. Иначе ако проблемът с берачите не се реши, хората масово ще продължат да изоставят градините си. Ако една градина се остави три години без грижи, тя умира, каза Стефанов.

Реколтата закъсня

Заради дългата зима, хладната есен и студените пролетни нощи кампанията с прибирането закъснява с 20 дена. Растенията цъфтят много бавно, но качеството е отлично. Ако ударят тридесет градуса, цветът ще стане много сух, обясни Методи Стефанов. Според него в предишни години розоберът започва около Гергьовден, а сега, към 20 май, едва крета. Масовият цъфтеж в района на Казанлък е около 29 май.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: