Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Самолетът, който наруши въздушното ни пространство, е бил продаден в събота. Възможно е пилотът да е бил българин 
Автор: Екип Burgas24.bg 19:20 / 10.06.2022Коментари (0)799
© БНТ
Бивш военен пилот от Литва е бил собственик на самолета "Пайпър", който прелетя през въздушното пространство на седем държави преди два дни и кацна на изоставено летище близо до Търговище. Машината е била обявена за продажба в британски сайт, а литовецът Брониус Заронскис я е продал миналата събота на трима мъже. Имената на купувачите обаче не са известни. Военният министър Драгомир Заков съобщи, че у нас двумоторният самолет е следен от изтребител при тежки атмосферни условия и с риск за живота на военния пилот.

Литовец е бил доскоро собственик на самолета. Твърди, че го е продал в събота, но не знае от къде са купувачите, разказва БНТ.

Не мога да уточня. От Украйна, Румъния, България или нещо друго, разказа Брониус Заронскис, бивш собственик на самолета.

Говорихте ли на руски?

Да, на руски с един от тях.

Брониус Заронскис е бивш военен пилот в литовската авиация, бил е командир на ескадрила и се смята, че е един от асовете на литовските военновъздушни сили. Председател е на местен спортен авиационен клуб и 60-годишния шесместен "Пайпър" е бил част от авиопарка на клуба. По негов спомен продал машината на фирма с регистрация в София.

- Купувачите бяха трима.

Помните ли имената им?

Не знам техните имена. Не ги познавам и не съм ги питал. Направих форма за покупка, там не бяха написани имената, а само фирмата. Поставиха подписите си и се сбогувахме, разказа още Брониус Заронскис.

Самолетът е бил технически изправен и годен за летене, но с прекратена регистрация, защото е бил ипотекиран. Възстановяването ѝ би отнело около месец административни процедури в Литва. Директорът на предприятието за авионавигация в Литва твърди, че през последните три месеца за този самолет не са постъпвали летателни планове.

"Това означава, че не е излетял от контролираните летища, те са четири. Хипотетично може да е излетял от някое летище на аероклуб, например от Кивишкес или Палукинис, но ние не знаем това", каза Саулюс Батавичюс, директор на държавно предприятие "Oro Navigacija".

Според съобщение на съюзническото командване на НАТО малкият двумоторен самолет е прелетял през въздушното пространство на няколко страни-членки на 8 юни, без летателен план и без да отговаря на радиоповиквания, но не е показвал враждебно поведение и по тази причина по Еър полисинг не са предприети допълнителни действия. Машината е навлязла в българското въздушно простраство в тъмната част на денонощието. По думите на военния министър радарите на военно-въздушните ни сили са следили движението на самолета преди това и са поели контрола от румънските партньори.

"Размерът на самолета не предполага той да направи щета на военна или цивилна инфраструктура. Самолетът е бил определен за потенциален ренегат, когато самолета е определен като потенциален ренегат върху него не се въздейства. Той се следи. Ако има действия, които заплашват вече конкретна инфраструктура, военна, цивилна, гражданско въздухоплаване. Тогава има процедура, в която той се обявява за ренегат и тогава има процедури за въздействие", заяви Драгомир Заков, министър на отбраната.

Самолетът е бил следен и от системите за локация на противовъздушната ни отбрана, в един момент е преценено, че трябва да бъде придружаван от изтребител.

"Тогава, когато вече имахме преценка, че може би трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме. Много тежки атмосферни условия. Казвам го - наистина много тежки атмосферни условия. Беше направено наблюдение, самолетът се върна в Граф Игнатиево преди начало на буря. Изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си", заяви Драгомир Заков, министър на отбраната.

В нашето въздушно пространство самолетът е летял на пределно ниска височина, за да избегне проблеми с бурята, която е била особено опасна в по-високите слоеве на атмосферата, където е имало условия и за силна турболенция. Според експерти това означава, че пилотът е бил много опитен.

"Самолетът е подготвен за сложни условия. Може да се лети с него в сложни условия денем. Пилотът също има умения. Не всеки пилот може да лети в сложни условия. В облаци. А доколкото разбрах то е имало и ниска облачност и валежи е имало. И е бил много добре подготвен", заяви Величко Дерузов, бивш военен пилот.

Пилотът явно е познавал много добре маршрута, защото по тъмно успява да кацне на две летища у нас, които не са ползвани от началото на 90-те години - Иново и Буховци.

"Най-вероятно е българин", коментира Величко Дерузов, бивш военен пилот.

Нито една от държавите през чието въздушно пространство е прелетял "Пайпър"-а не го квалифицирала като опасен. Румъния е поела наблюдението на машината и Военно-въздушните сили на северната ни съседка са преценили, че няма нужда от въздействие и са предали контрола на България непосредствено преди да напусне румънското въздушно пространство, съобщи румънския министър на отбраната.

"Все още не сме говорили с колегите от Унгария и България, защото не е изтребител или нещо подобно. Определено ще направим анализ, когато имаме повече информация за този инцидент. Всяка от 3-те държави е действала според закона. Предстои да обсъдим цялата информация в детайли и вероятно ще направим общ доклад за този инцидент", заяви Василе Динку, министър на отбраната на Румъния.

Разследването у нас търси отговори на основни въпроси.

"Кои са хората, чия собственост е, как е летял, защо е летял, от къде е тръгнал, каква е била целта на полета", заяви Драгомир Заков, министър на отбраната.

Проверява се и версията, полетът на самолета да е бил с разузнавателни цели.



Още по темата: общо новини по темата: 4
13.06.2022 »
11.06.2022 »
10.06.2022 »
10.06.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: