Сеизмолог: България трябва да бъде подготвена за земетресение

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:29 / 27.11.2019
920
Към момента данните, с които разполагаме от албанските власти, са за 24 жертви, 47 спасени от руините на рухналите сгради, а над 650 души са ранени. Тежък ден за Албания и Косово. Това каза Мирослав Митов, съветник и заместник-ръководител на мисията ни в Албания, който разказа за вчерашното силно земетресение.

"Трусът се случи в ранните часове на деня. Уплахата бе голяма. Най-хубавото е, че няма пострадали сред членовете на мисията ни. В посолството и домовете, в които живеем, има само материални щети - напукани мазилки и стени. Създали сме организация за получаване на сигнали и към този момент нямаме данни за загинали български граждани. Днес е обявен Ден на национален траур в Албания", разкри още Митов пред bTV. 

Жители на град Дурас също споделиха, че земетресението е било много силно. "Страх ни беше да се приберем по домовете си. Прекарахме нощта на улицата в палатки и коли. Беше много страшно", заявиха те. 

"Вторичните трусове в Албания продължават. Те са над 50. Последният бе регистриран към 6 часа тази сутрин. Хубавото е, че тяхната сила намалява. В България е усетен само основния трус от вчера сутринта. Има връзка между земетресението в Албания и това в Босна и Херцеговина", каза от своя страна сеизмологът Петя Трифонова от БАН.

"България също се намира в сеизмична зона и ние трябва да бъдем готови за подобни земни трусове. Най-активната такава зона е Крупник", добави тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
60 работници остават без работа
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима са ранени
Президентът наложи вето върху важен закон
Знаете ли кои действия се считат за уронване престижа на работода...
По-малко ли ще плащаме за природен газ през май месец?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).