Сеизмоложка обясни как да разберем за земетресение от 5 до 30 секунди преди труса

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:33 / 02.03.2023
1085
Земетресенията не могат да бъдат предсказани, въпреки напредналите технологии и желанието на много хора, коментира за Радио Варна доц. Пламена Райкова, сеизмолог от Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Няма как учените да знаят на 100% кога точно ще се реализира земетресение и каква сила и енергия ще се освободи от този разлом, защото това явление е непредсказуемо, каза още тя. Затова в държави с изявена сеизмичност, като Япония, се залага повече на антисеизмичните конструкции при строителството и обучението за реакция на хората, за да се опазят възможно най-много човешки животи и да има възможно най-малко материални щети.

Доц. Пламена Райкова посочи, че в операционните системи на мобилните телефони има вградени приложения, които предупреждават за земетресения от 5 до 30 секунди преди човек да усети труса. Самата тя ползва приложението на личния си телефон. То обаче не предсказва земетресенията така, както би ни се искало – да знаем примерно предварително два дни, категорично заяви сеизмологът.

Полезно е с това, че човек може да реагира както прецени, че е най-добре за него и ако желае да се евакуира от сграда, за краткото време преди да усети труса. По същия начин в Института по геофизика, геодезия и география към БАН се задействат системите за предупреждение, но не може да се бие тревога непрекъснато при всяко включване на уредите, защото в повечето случаи може да се допринесе за повече паника, заяви доц. Райкова пред БНР.

По нейните думи към момента сеизмичната обстановка в България е сравнително спокойна, а регистрираните земетресения тази година говорят за слаба сеизмична активност по нашите земи. Земетресенията в Турция ще продължат и повече от година, коментира ситуацията там доц. Пламена Райкова и това не трябва да ни плаши, защото е един съвсем естествен процес.

У нас учените в БАН извършват денонощни наблюдения чрез 40 станции разположение на територията на цялата страна, данните от тях публикуват в интернет страницата на института и те са достъпни за всеки, който желае да ги използва.

Виж коментарите (0)

Още по темата (51):
26.04.2024 Земетресение разлюля България
14.04.2024 Учен каза къде в България рискът от земетресения е най-голям
11.04.2024 Второ земетресение за деня, този път в Южна България 
11.04.2024 Земетресение е усетено тази сутрин у нас
08.04.2024 Ново земетресение в България рано тази сутрин!
30.03.2024 32 земетресения люшнаха България!
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).