Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сербезова изпраща строителството на Националната детска болница на прокуратурата
Автор: Екип Burgas24.bg 19:31 / 15.06.2022Коментари (0)757
©
Министерство на здравеопазването изпраща строителството на Националната детска болница на прокуратурата. Това се случва след като Вътрешния одит на МЗ е извършило проверка на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД (ЗИКДБ ЕАД), която обхваща периода от създаване на дружеството 8 септември 2020 г. до 31 януари 2022 г.

Установени са редица съществени пропуски в работа на дружеството.

Припомняме, че вече веднъж НДБ бе изпратена на прокуратурата от служебния министър Стойчо Кацаров. При встъпването си в длъжност министър Асена Сербезова замрази всякакви инвестиционни намерения и обяви, че започва проверка наново.

Сега е установено, че с Решение на Съвета на директорите от 7.10.2020 г. ЗИКДБ е изплатила аванс в размер на 9 213 333, 24 лв. на ДЗЗД "Детско здраве" ООД по Договор за инженеринг, като за извършването на авансовото плащане не е осъществен предварителен контрол за законосъобразност по смисъла на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, поради което е допуснато неправомерно изплащане на средства.

Също така проверяващите са констатирали, че не са въведени политики и процедури за текущ контрол върху изпълнението на поети финансови ангажименти и сключени договори. Системата за финансово управление и контрол на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД не е разписана в съответствие с Методически насоки по елементите на финансовото управление и контрол, Указания за управление на риска в организациите от публичния сектор, Указания за осъществяване на предварителен контрол за законосъобразност в организациите от публичния сектор и Указания за последващи оценки на изпълнението в организациите от публичния сектор - утвърдени от Министерството на финансите, което е пряко свързано с правомерно разходване на бюджетни средства.

В "Бизнес програма за развитие дейността на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД за периода 2021-2023 г." не са посочени конкретни оперативни цели на дружеството, които да са ясно формулирани, специфични и измерими. Не са заложени показатели за изпълнение на финансови и нефинансови цели на дружеството, с оглед отчитане на резултатите и извършване оценка на изпълнението, съобщават от Министерството на здравеопазването.

От създаването на дружеството до 31 декември 2021 г. изразходваните средства, които не са пряко свързани с изграждане или реконструиране на детската болница, са в размер на 415 хил. лв. Тъй като дружеството няма приходи, разходите представляват загуба и се приспадат от записания капитал в размер на 100 млн. лв., като към 31 декември 2021 г. собственият капитал вече е в размер на 99 588 000 лв.

След извършената проверка и направените констатации от звено "Вътрешен одит", министърът на здравеопазването е предприела действия и за смяна на Съвета на директорите на дружеството. За председател на Съвета на директорите на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД е определен адв. Веселин Варчев. На заседание на Съвета на директорите за изпълнителен директор на дружеството е избрана проф. Елена Пенева - Златкова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: