Сертов искал помощ от Франция след уволнението си от ДАНС

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:56 / 13.12.2014
846
Петко Сертов поискал помощ от французите, след като бил брутално отстранен от ДАНС, но след това се насочил към частния бизнес, разкрива в статия швейцарският в. "Льо Тан". Според автора Александър Леви отговорът какво може да се е случило със Сертов се корени в развоя на кариерата му.

Франкофон и добре образован, през 1984 г. той се присъединява към втори отдел на Държавна сигурност - контраразузнаването, припомня текстът. Твърди се, че тогава отговаря за следенето на френското посолство в София. 

След падането на режима обаче е на предна линия при посрещане на френските делегации, за да установява мостове между службите. Съдията Жан-Луи Брюгер (френски следовател по контратероризъм) си спомнял, че през 1991 г. младият мъж буквално се "хвърлил" в ръцете на французите.

Следващата година заминава за Лион за Висшата полицейска школа, където се среща с цвета на френските полицейски комисари, както и с експерти като Ален Бауер (съветник по сигурността и контратероризма на бившия президент Никола Саркози), който става негов приятел. 

Близостта му със социалистите го издига до шеф на ДАНС през 2008 г. Именно в апотеоза на кариерата му френските полицаи и дипломати се хвалят със сътрудничество за пример, а "приятелят Петко винаги е готов да направи услуга", пише "24 часа".

"Близостта с французите обаче не е гледана с добро око от по-възрастните му колеги и предизвиква ревност у по-младите. През лятото на 2009 г. Сертов брутално е отстранен от поста. Депресиран и бездействащ, той чука отново на вратата на посолството, за да поиска помощ, преди да се обърне към частния бизнес. Онези, които са го срещали след това, го описват като разочарован, убеден, че е предаден от приятелите си и понякога заплашващ да се изповяда. Българската полиция казва, че не изключва нито една следа в разследването. Този път ритуалната формула добива смисъл", заключава статията.


Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
28.01.2015 Петко Сертов пращал писма от Гърция, че ще се самоубие
14.01.2015 Сертов се покри, не излиза и за хляб
12.01.2015 Петко Сертов се прибра в България жив и здрав с абсурдно обяснение!
30.12.2014 Гърция: Сертов дава ясни сигнали, че е жив и здрав
24.12.2014 Контролирано изтичане на информация за Петко Сертов?
24.12.2014 Криминален психолог: Сертов е изглеждал спокоен, но...
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).