Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сестрата на Атанас Скатов: Опитват се да прикрият истината
Автор: Екип Burgas24.bg 16:37 / 09.02.2021Коментари (1)1024
©
Има опити да се прикрие истината за смъртта на Атанас Скатов. Фирмата "Севън Съмитс Трекс“, която организира експедицията за покоряването на К2 в зимни условия, няма полза да каже неща в техен ущърб. Това каза в интервю за bTV сестрата на българския алпинист – Нели Димитрова, която живее в Германия.

"Опитват се да прикрият истината. Първоначалната версия беше скъсано въже, като след това фирмата започна да се изказва по друг начин“, каза тя.

В официалните документи от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина пише, че причината за смъртта на Скатов е именно скъсано въже. Версията на шерпите обаче е друга – вероятно е допуснал грешка, не се е осигурил добре и е паднал. Те твърдят, че въжетата преди това са били подменени с нови.

"Наложи се този официален документ да бъде разпространен заради спекулациите. Разговарях с някои от участниците в сегашната експедиция. Всички са на мнение, че Наско е бил изключително добре подготвен – физически и психически. Има снимки и видео, малко преди да падне, на които се вижда, че е в много добре настроение и кондиция. Разбира се, че непалската фирма, за която работят шерпите, ще се опитат да прикрият своята вина. Въжетата на места са били скъсани и неподменени“, твърди Нели Димитрова.

По думите й на мястото, откъдето брат й е паднал и което е много стръмно и опасно, е трябвало въжетата да са нови, а това не е било така.

"Не може хората, които са работили с Наско и са професионалисти, да казват, че е невъзможно да не се е осигурил. Те смятат, че въжето е било разхлабено и старо, вследствие на което е паднал“, каза още сестрата на Атанас Скатов.

Според нея той просто не е имал късмет и се е хванал за старо въже. Нели Димитрова разказа още, че шерпът официално е бил с брат й. Тя е разговаряла с него и той е казал, че не е разбрал нищо и не е видял как Скатов е паднал.

"От това може да се съди колко може да разчита човек на шерпите и искам да подчертая това", заяви Димитрова.

Тя сподели още, че за цялото семейство на алпиниста е важно в българските медии да се спре с полемиката какво се е случило.

"Разбрах, че в някои медии в България се отразяват изказвания, че непалската фирма е направила всичко, както трябва. Човек обаче трябва да има предвид, че те си гледат печалбата на първо място. Има и други подробности, които ни озадачават и които в момента няма да споделя, защото чакаме потвърждение. Те са леко странни“, каза сестрата на Атанас Скатов.

"Аз лично от 20 г. се интересувам от алпинизъм и знам много неща за този бизнес. В България журналистите обичат да използват думата "комерсиална“ експедиция. Аз ще ви кажа, че всяка една експедиция над 8000 м е комерсиална. Няма друг вид експедиция. При тях е невъзможно да отиде сам човек. Тоест на теб ти трябва фирма, това е комерсиално“, разказа Нели Димитрова.

Тя призова в медиите повече да не се спряга името на Атанас Скатов с неуспешна експедиция на К2 през зимата, а с успешно първо българско участие.

Последно двамата се чуват на 2 февруари и разговарят дълго. Споделил е, че е много спокоен и се чувства подготвен да атакува върха. Думата, с която Нели Димитрова описва брат си, е любов.

"Наско беше изключително слънчев човек и обичаше всичко и всеки. Прощаваше, никога не търсеше вината в другите, а в себе си. Наско беше и е моята по-добра половина“, завърши Нели Димитрова.



Още по темата: общо новини по темата: 23
23.03.2021 »
12.03.2021 »
24.02.2021 »
16.02.2021 »
15.02.2021 »
14.02.2021 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Eeee, до ония ден ги броих. Бяха 280 134, даже по именно ги знаех.....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: