Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шапки долу! Гениално момче от Пловдив прослави България!
Автор: Екип Burgas24.bg 15:51 / 04.10.2014Коментари (13)1374
©
Петър е на 17, скоро ще навърши 18, както сам уточнява. Ученик е в 12 А клас на Образцова математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив и не е първият, който още от класната стая се е прочул по света. 

Напротив, училището от край време обучава хора с гениални способности. Не е пресилено, защото постиженията им печелят международни награди, а ярко надарените ученици, по няколко във всеки випуск, се изстрелват от тук към най- престижните световни университети, а оттам - в научния световен и бизнес елит. 

Петър Гайдаров е следващият, поел по този път. Той спечели най-високото отличие, давано досега на българин, на европейски конкурс за млади учени в Полша, с проекта си "Разстояние на Хеминг на полиноми над GF (2)" или "проблем относно разстоянието на Хеминг до неразложими полиноми".

Става дума за сложен въпрос, поставен през 1962 година от унгарския математик Торан, на който още няма отговор. С проекта си Петър не решава задачата, но прави изследване в тази област, което може да бъде от полза при намиране на доказателството. 

Ценното в разработката му е фактът, че е открил грешка в подобна на неговата разработка, която иначе може да даде грешна основа при решаването на задачата. Проектът е свързан с криптографията.

Втората награда на Петър Гайдаров, получена в Полша, освен 5 000 евро, му дава и шанса да участва в младежки научен семинар в Стокхолм и да присъства на церемонията на връчване на Нобеловите награди.

Дава ли си сметка пловдивският ученик, че много учени по цял свят са работили цял живот и са се надявали да бъдат поканени на тази церемония, без да го дочакат? Да, той осъзнава големия си шанс. 

Не смята, че е най-добрият млад математик на Европа, както вече го провъзгласиха някои медии, защото има реална преценка на тежестта на тази квалификация. Според него, великите математици получават признание след дълъг научен живот и често - не и приживе. Син на филоложка и инженер, младият пловдивчанин има доста ясна идея какво му предстои. 

Ще завърши образование в престижен американски или западноевропейски университет, а след това ще се завърне да работи у нас. Поне това е в плана му преди абитуриентския бал, какво наистина ще стане, ще се разбере с времето.

Петър Гайдаров учи в 12 А клас на Математическата гимназия в Пловдив. В класната стая картината е същата, като в много други български училища. Момчета и момичета в междучасие, някои дописват в тетрадките, други разговарят, трети се закачат. 

Класът обаче не е толкова обикновен, както изглежда. В него учат и две момичета, които на 16 години написаха роман- фентъзи, солидно пловдивско издателство го публикува и им поръча втора част. 

Премиерата предстои съвсем скоро. Тук учи и национален шампион по шах, две певици с международни отличия.. За гимназията класът не е толкова голямо изключение, училището от години образова победители и това го прави желано учебно заведение в града. 

Според директора му д-р Ивайло Старибратов голямото богатство на България е природата и хората и. Най-вече хората. Петър Гайдаров и съучениците му са ярко доказателство, че колкото и бедна да е страната ни, колкото и да се опасяваме ние, възрастните, че тя върви към провал, бъдеще има. 

Особено за талантливите и трудолюбиви деца, които идват със самочувствие и с лекота решават нерешимите задачи, поставени отпреди десетилетия. Или поне показват верния път за тяхното решаване. А може би самите те са верният отговор.



Източник: БГНЕС








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е нахето бадехте ,което хте промени света
+7
 
 
В Полша -европейски конкурс за млади учени !В България -конукурси за мокра фанелка, най-яка чалга песен,конкурси по тъпота,Вип бладър и тем подобни..Абе къде къде сме по напред пред поляците! Това момче вече би трябва да е "купено" от белия свят! А на нас остава-циганията и простотията!А бе къде къде сме пред поляците,направо сме си на кеф.Глей ги кви са шматки-конкурс за млади учени ще ми правят! Няма да направят конкурс с техните ВИП-ове в някакво предаване да ги гледат как си мият мишниците , това само у нас може да се рекламира!
+1
 
 
От Образцовата математическа гимназия-Пловдив не излизаш с никакво образование , а само с нерви. Там наистина научаваш що е реалния свят ( лицемерие, корупция-спрямо ръководството и т.н.). Момчето сам е постигнал всичко и нито един учител от гимназията няма заслуга и не заслужава похвала.. Колкото до великите момичета написали книгата по-добре прочете книгата и тогава правете статии за тях или по скоро не си губете времето :)
+5
 
 
БРАВО! Дано още много такива деца да дава не само Пловидив ,а и от цяла България !!!
+8
 
 
Само Пловдив ли? Тои прослави цяла Булгаря
+6
 
 
Ако някой му позволи!Гениите бягат от България!
+11
 
 
Гордея се с такива деца, те ще променят България
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Бум на коклюш в България
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: