Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шефове принуждават майки да декларират, че няма да ползват болнични
Автор: Екип Burgas24.bg 16:30 / 14.04.2016Коментари (0)1061
©
Работодатели изнудват млади майки да подписват декларации, че няма да ползват болнични, заяви на пресконференция Гинка Василева, регионален координатор на КНСБ в Добрич. Една от фирмите, които нарушават правата на работниците, е варненската фирма "Лили тойс" ООД на Станимир Димитров, която има обекти в Бургас, Варна и Добрич. Работещите продавачки в магазина в Добрич са били подложени на невероятен натиск, защото са млади жени с малки деца и им се е налагало да ползват болнични, обясни Василева. На част от продавачките от обекта на "Лили тойс" в Добрич се наложило да ползват болнични заради децата си.

Работодателят им забранил. Въпреки това жените предпочели да се грижат за децата си. Като се върнали на работа, били помолени да подпишат заявления за напускане. "Казахме им, че ако искат да им прекратят договорите, то инициативата трябва да е на работодателя, а не тяхна. В резултата на това на две от тях са връчени предизвестия, а другите две напуснаха сами, защото им е оказван ежедневен тормоз и по телефон. В хода на работата ни разбрахме, че при постъпване на работа масово работодатели карат млади жени да подписват декларации, че няма да ползват болнични," разказа Г. Василева.

Тя сподели и за други фрапиращи случаи на нарушени трудови права на работниците и служителите, които синдикатът е установил. Служител от Балчик в охранителна фирма "Строй инвест", разказал, че при договор за осем часа работа, работи на смяна от по 24 часа.

"Прави впечатление, че работодателите масово злоупотребяват със сумарното работно време, за да не плащат извънреден труд. Другото, което вече е масова практика сред работодателите, е даването на заплата в рамките на минималния праг за дейността, а останалата сума се плаща без осигуровка. Имаме сигнали, че и общини вече ползват сумарното изчисляване на работно време, което е тревожно", коментира още Василева и даде пример с международен шофьор на камион, който заявил пред синдикатите, че заплатата му по договор е 431 лв., а месечно работодателят му плащал 1600-1800 лв., като разликата е без осигуровки.

В рамките на националната кампания на КНСБ "ВЪЗстани за правата си" в Добричка област синдикатът е разкрил приемни по общини, в които консултира нуждаещите се хора.

Източник: "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: