Шефът на "Пирогов" очаква четвърта вълна, ако не се ваксинират 3 милиона българи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
13:07 / 20.03.2021
1605
Нова четвърта вълна на коронавирус в България ще има, ако не успеем да ваксинираме около 3 милиона от населението през август - септември. Това прогнозира директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред бТВ.

Той смята обаче, че четвъртата вълна няма да е толкова тежка и ще е през октомври и ноември. Шефът на "Пирогов" не смята, че от понеделник България влиза в нов трети локдаун. Аргументите му са, че новите по-строги мерки са само за 10 дни и освен това няма въведен вечерен час, какъвто има в съседна Сърбия например. Кабинетът не е закъснял с налагането на по-строги противоепидемични мерки, каза проф. Балтов. Според него за да има ефект от тях, мерките трябва да се спазват стриктно.

Междувременно данните от Единия информационен портал показват, че пето поредно денонощие у нас са регистрирани над 4000 нови случая на коронавирус.

Според проф.Балтов причина за високата смъртност у нас е застаряващото население и хората, които не са си правили профилактични прегледи повече от 10-15 години. Те са със спящи заболявания, които не се лекуват, а и вирусът стана много по-опасен, коментира директорът на "Пирогов".

По думите му често има и протичане на заболяването в първите 7-10 дни почти без симптоми - зачервено гърло и хрема. После се обостря със задух и отпадналост, които не позволяват на инфектирания да стане дори от леглото. В момента се правят изследвания на новия френски щам, но не може да се каже засега дали е по-заразен, каза проф. Балтов.

"Вирусът се видоизмени и подмлади групата, която засяга. Трябва да се пазят децата. Имаме случаи, които протичат по-тежко при тях, за щастие нямаме случаи за апаратна вентилация", коментира директорът на "Пирогов". В болницата има 6 случая на деца, които се лекуват от коронавирус.

Виж коментарите (5)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).