Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шишков: 6,5 км от АМ "Европа" ще бъдат пуснати за движение до Великден
Автор: ИА Фокус 13:10 / 23.03.2023Коментари (0)484
© МРРБ
"Постигнахме споразумение със строителя движението в участък от 6,5 км от автомагистрала "Европа“ да бъде пуснато до Великден. Така ще се облекчи трафикът за празниците. Считам, че ще можем да го направим. И строителят, и Управителният съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“, всички сме мобилизирани". Това съобщи след проверка на трасето днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който обясни, че в същия период ще бъде пуснат и участък от 7,5 км при обхода на с. Новачене от скоростния път Видин- Ботевград, информираха от пресцентъра на МРРБ.

"Имах няколко пъти сериозен разговор със строителя и той пое ангажимент до края на месец май целият участък между Граничния контролно-пропускателен пункт "Калотина“ и Драгоман, който е с дължина 14,5 км, да бъде завършен. Разчитаме, че този ангажимент ще бъде спазен", заяви министърът.

Представител на изпълнителя на участъка от АМ "Европа" – "СТРАБАГ БПА“ ДЗЗД, потвърди, че въпреки изпитаните трудности, след много разговори с министър Шишков, вече има почти половин готова магистрала за издаване на Акт 15 до Великден. Ще бъдат мобилизирани още хора и техника, за да бъде спазен срокът.

"Идеята е до месец, след издадено разрешение за строеж, да започне строителството и на последния участък от магистралата – от Сливница до Северната скоростна тангента на София, който беше забавен не по вина на служебния кабинет“, съобщи още министър Шишков. И обясни, че в момента тече последна фаза от отчуждителните процедури на необходимите за изграждането му имоти. "Очевидно е, че няма да може да бъде завършен до края на годината, защото времето, в което бяха забавени подробните устройствени планове, няма как да бъде върнато. Това, което трябва да направим, е да дадем фронт на строителя и се надявам до края на следващата година да бъде завършен. Очакваме да има достатъчно голям напредък в рамките на тази година, за да не загубим европейски средства. Затова работим ударно в частта с процедурите", каза той.

В отговор на въпрос от медии Иван Шишков каза, че тол таксите ще бъдат увеличени, след като това беше отложено в края на миналата година с цел намиране на по-справедлив механизъм. Предвижда се цената да се определя от километрите, които изминават превозвачите. Увеличението ще бъде с 50%. Предвижда се за километрите над определен пробег – около 4-5 хил. км в рамките на месец, което подлежи на преценка, ще има намаление. "Не казваме конкретна цифра, защото продължаваме да правим изчисления, за да можем да облекчим превозвачите, които изминават най-големи разстояния в България. Те трябва да може да бъдат облекчени, защото ще рикошира върху цените на всички продукти на вътрешния пазар“, каза още министър Шишков. И допълни, че за транзитния трафик повишението ще е предвиденото. То ще влезе в сила най-вероятно след два месеца.

"Около 600 милиона лева ще бъде приходът от тол системата на годишна база, ако таксите бъдат увеличени. Такива са разчетите. Зависи и от трафика, който е нараснал значително“, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, който също се включи в проверката. "271 млн. лв. са постъпленията от тол такси за миналата година. Отчитаме над 35% увеличение на трафика през България. Прогнозата за повишените приходи е направена при отчитане на това, което ще върнем на превозвачите заради изминато разстояние над лимита и при обмисляното предложение от 16:00 часа в петък до 20:00 часа в неделя тол таксите да бъдат по-високи", каза той. Регионалният заместник-министър информира и че за първи път този месец са събрани повече приходи от тол такси, отколкото от винетки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: