Шпионин от Русия докладвал за военните учения на САЩ у нас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
16:43 / 18.12.2020
1144
Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от чужд гражданин, ползващ се с дипломатически имунитет.

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България - за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 НК).

 

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

 

Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут. Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК  - "деецът е лице с имунитет".

 

В тази връзка, на 17 декември 2020 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия.

Русия пък си запазва правото на ответни мерки. Това се казва в изявление на посолството на Русия в България по повод обявяването за персона нон грата на руски дипломат, обвинен в шпионаж у нас.

"Министерството на външните работи на Република България обяви военен, военновъздушен и военноморски аташе към Посолството на Русия в България за persona non grata. Безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитие на диалога между нашите страните във военната сфера, както и за укрепване на стабилност в Черноморския регион. Руската страна си запазва право за ответни мерки", се казва в съобщението на руската мисия у нас.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Мъж си поръча сешоар, получи два буркана марихуана
Ужасна трагедия застигна гадателката на Берлускони
Банките чупят за пореден път рекордите в отпускането на жилищни к...
Мегаскандалът "Пуделгейт": Съдът остави Марин Димитров в ареста
Без реклами на хазарт в медиите, изключение само за спортния тота...
Новите Ф-16 ще бъдат в авиобаза "Граф Игнатиево" през 2025 г.


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).