Ще бъдат ли отложени изборите?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:36 / 30.11.2020
1016
По-малко от четири месеца остават до март, когато наред със смяната на сезоните би следвало да се проведат редовните парламентарни избори. Времето напредва, а много въпроси стоят нерешени.

Някои от най-важните са как и кога реалистично може да бъде проведен парламентарният вот в условия на извънредна обстановка.

"Логично е в края на март 2021 г. да се проведат парламентарните избори. В медийното пространство се говори за евентуално отлагане до два месеца. Принципно това е възможно, но зависи от президента и неговия указ", каза говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева за "България сутрин".

Тя подчерта, че датата на изборите би могла да бъде променена единствено от Народното събрание - от законодателя.

"Не знаем следващите 4-5 месеца какъв ще бъде интензитетът на пандемичната обстановка. В продължения на 2 месеца подготвяхме и обявихме документацията за доставка на 9600 машини, това е част от подготовката за следващи избори. Беше важно да направим анализи колко машини са необходими", обясни говорителят на ЦИК.

По думите ѝ секциите над 300 души в България са около 9500, затова са се спрели на 9600 машини. Трябвало е да се направи и анализ по отношение на цената на машините и техния софтуер.

"Надявам се да се явят кандидати за тази обществена поръчка. Ако има такива, ще влезем в сроковете за обучение, за инсталиране на софтуера и за доставка на машините. Машините ни спестяват единствено да няма невалидни бюлетини, но човешкият фактор не е елиминиран. Гласовете от машинното гласуване трябва да се приобщят на хартиен носител върху протокола. Могат да се получат грешки при пренасянето на тези данни", отбеляза Таня Цанева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че при предходните избори около 1% от машините са били нестартирали, имало е и такива, при които не е излизала хартиена разписка.

Говорителят на ЦИК бе категорична, че всяка машина е за определена секция и няма как да бъде преместване. Според нея е положително, че е отпаднало предложението за гласуване в два дни.

"Изборният кодекс предвижда гласуване до 21 часа, ако има все още желаещи. Но Изборният кодекс разрешава гласуването да започне 2 часа по-рано - в 5 часа. Ще бъдат взети мерки, за да има разделно гласуване, по коридори", посочи Цанева.

Виж коментарите (1)

Още по темата (3144):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Един милион българи потеглят
Д-р Илиев: Спрете със струпването на хора край бебето
Студентски стол стана хит: Салата за 1,50 и основно за 3 лв.
Сериозен проблем по морето
Как да взимаме по-висока пенсия?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).