Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще елиминират ли боди камерите полицейското насилие?
Автор: Георги Иванов 14:14 / 15.02.2024Коментари (0)1466
©
Боди камерите на полицаите биха увеличили доверието на обществото в МВР. Това каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ в предаването "Денят на Фокус" по радио "Фокус". Мирчев е един от вносителите на законопроекта, според който полицейските служители ще трябва да носят камери на униформите си. “Очакваме да намалее полицейското насилие – случаят в Стара Загора е повод за внасянето на законопроекта. Очакваме също да намалее корупцията сред полицейските служители – ще бъде практически невъзможно полицай да бъде набеден в корупция от недобросъвестен гражданин.

Камерите биха осигурили ограничаване на прикриването на колега – широко разпространено в МВР. При инциденти, когато има повече от един служител на реда и един гражданин, се взема под внимание позицията на полицията. Записите ще могат да се ползват като доказателства в съда и това трябва да снеме притесненията и на гражданите, и на МВР", допълни Мирчев.

Камерите ще спомогнат за намаляване на случаите на пуснати без последствия пияни и дрогирани шофьори, смята той. “Представете си патрулите по границата – имаме сериозен ангажимент на пазим европейската граница и с камери работата на патрулите би се улеснила. Не на последно място, видеонаблюдението ще повиши доверието на гражданите в системата на МВР", смята Мирчев.

Голяма част от украинските бойци документират войната с камери. “След като на фронта камерите се използват, не би трябвало МВР да има проблем с тях. Знаем за случаи на заглушаване на сигнала и т.н. и затова законопроектът предвижда глоби. Полицаите, ако вършат съвестно работата си, не би трябвало да са против камерите", смята Мирчев.

Протестите срещу БФС видяхме, че обществото трябва да възвърне доверието си в МВР и че в работата на полицията има проблеми, които трябва да бъдат коригирани, категоричен е събеседникът.

“Записите от КАТ влизат като доказателства в съда, но когато камерата е само в полицейския автомобил, колко далеч може да снима тя? Не се вижда особено добре. Ако камерата е на самия полицай, това притеснение отпада. Светът се развива технологично и не е сериозно да искаме да останем в 20 век", смята Ивайло Мирчев.

“Общо взето има единомислие и консенсус по темата с боди камерите. Оказа се, че на протеста срещу БФС в бара, в който полицаите са влизали, има пребити невинни хора, арестувани. На един от задържаните му се роди дете в ареста, а се оказа, че той няма общо с подпалването на автомобила, за което бе арестуван.

Наша отговорност е да създадем правила, за да направим полицията ефективна. Доверието в швейцарската полиция няма общо с доверието в българската. Обществата са различни. Трудно ще видите протест като този срещу БФС в Германия, например.

Когато гражданин запише полицай със своя камера, записите също се ползват като доказателствени средства. Друго е положението с видеорекордерите в автомобилите – в България още те на са задължителни и този въпрос подлежи на дебат", заяви още Ивайло Мирчев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: