Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще ни искат ли банките такса за замяна на левове с евро?
Автор: Екип Burgas24.bg 09:51 / 01.02.2023Коментари (4)496
©
В бъдещия Закон за въвеждане на еврото в България изрично да се упомене, че  предвиденото продължаване на действието на съществуващите договори и автоматичното преизчисляване на кредити, депозити и средства по сметки и заеми ще става без да е необходимо изрично анексиране, промяна в договори, погасителен план или други документи, предлагат от Асоциация на банките в България в становище по концепцията за разработване на Закон за въвеждане на еврото в България.

Друго предложение е да се определи броят банкноти и монети или максималната сума, над които банката може да взима такса за обмяна в евро, в предвидения първоначален шестмесечен период след замяната на лев с евро. Банките искат и да има изискване клиентите са заявяват предварително сумите, които ще теглят в евро. Така банката ще може да осигури наличност, а няма и да има струпване на хора в офисите.

"Смятаме, че в Закона за въвеждане на еврото е добре да се предвидят правила по отношение на размера на обменяната сума без заплащане на разходи от клиента. Установяваме, например, че такава практика е установена в Хърватия, където от хърватския закон за приемането на еврото установяваме наличието на лимити на определени количества банкноти и монети на трансакция, до които клиентите-потребители биха могли да обменят куна банкноти и монети безплатно.

В тази връзка бихме искали да предложим да се прилага подобен лимит за левови банкноти и монети, които ще се обменят в евро на транзакция, до който лимит банката ще извършва физическата обмяна безплатно. Този лимит би могъл да се определи или по отношение на количеството банкноти и монети, които физически ще се обменят – например, 100 броя левови банкноти и 50 броя монети /стотинки/ или да се определи като левова сума, до която обменът е безплатен, като например, тази сума би могла да бъде обвързана със съществуващото ограничение в Закона за ограничаване на плащанията в брой /10 000 лв. /, а за монетите – 100 лв., пише в становището.

От Асоциация на банките посочват още, че предвиденото изискване за "обединяване“ на карти/сметки на клиенти, които имат и левова, и еврова карта/сметка, механично, както е описано, е неприложимо. Според тях такова обединяване технически не може да бъде извършено и в никакъв случай не може да е без изричната воля на клиента.

В друго становище по концепцията за Закона за въвеждане на еврото се посочва, че няма яснота как ще се изплащат заплатите от 1 януари 2024 г. Ако трудовите възнаграждения се отнасят за месец декември 2023 г., но се изплащат през януари 2024 година, то в лева или евро трябва да се подадат данните в Декларация образец 1, Декларация образец 6, платежните нареждания към банките за изплащане на чисти суми за получаване и осигуровки и ДДФЛ към бюджета, пише в становището.

Не е ясно и как ще се формира новата стойност на осигурителния и облагаемия доход за месеците, в случай на доплащане на суми от 2023 г. в месец от 2024 г. Например през март 2024 г. се начисляват и изплащат бонуси за месец януари, февруари, март, април, май, юни, юли, август, септември, октомври, ноември и декември 2023 г.

Друг въпрос е ще бъдат ли задължени работодателите да превалутират основните месечни заплати или брутните месечни заплати , отнасящи се за периода преди 1 януари 2024 г. в евро.

Според друго становище в така предложената концепция на закон липсват мерки и действия спрямо недобросъвестни търговци, които биха спекулирали и формирали извънредни печалби от въвеждане на потребителите в заблуда, от завишение на цените, от несъобразяване с разпоредбите на Закона за въвеждане на еврото в Република България. Както настоящата концепция, така и планирания нов закон, би следвало подробно да опишат мерките и действия спрямо такива физически и юридически лица, пише в становището. От Министерство на финансите уточняват, че предложенията и коментарите ще бъдат разгледани и отчетени при разработването на проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Първо да се проведе референдум дали народа ,който издържа бюрокрацията и е в основата на тази държава, желае да приеме еврото като нова валута
+3
 
 
В България ще ни искат такси и за въздуха който дишаме, тва подобие на държава ще бъде изцедено до неузнаваемост и когато ограбят народа напълно всички тези институции ще се оттеглят и ще остане само бедния народ който ще изнемогва...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: