Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще ни уведомяват, ако са наложили запор върху автомобила ни, лодката или друго движимо имущество
Автор: Екип Burgas24.bg 10:37 / 19.01.2023Коментари (0)448
©
илюстративна снимка
Информацията за движимите вещи с регистрационен режим, върху които са наложени запори по изпълнителните дела, да бъде централизирана в една база данни. Това предвижда нова наредбата за воденето на система за единна входна точка за запорите на движими вещи и за онлайн платформата за електронни публични търгове, качена за обществено обсъждане. Става въпрос за автомобили и други пътни превозни средства, селскостопанска техника, въздухоплавателни средства и др.

 

Системата ще позволява достъп за правоимащите органи и всички лица на територията на страната или извън нея. Наредбата предвижда още Министерството на правосъдието да предоставя няколко електронни услуги.

Първата е "Електронно първо уведомяване на наложен запор“, в което ще се  съдържа информация за наложения запор (в полза на кого е наложен, дата на налагане, делото/бъдещия иск, по които е наложен, длъжникът, местонахождение на имуществото, съдебният изпълнител при съдебно изпълнение.

Втората услуга е  "Електронно уведомяване при промяна на състоянието на наложения запор върху вещ“ – съдържа информация за наложения запор и промяната в неговия статус (в полза на кого е наложен запора; дата на налагане; делото/бъдещия иск, по които е наложен; длъжникът; местонахождение на имуществото; съдебният изпълнител при съдебно изпълнение), обясняват от Pariteni.bg.

Освен това ще се предоставя "Електронна справка за наличие на запор върху имущество“, както и "Електронна справка за наличие на запорирано имущество на лице“. Тези услуги се предоставят безплатно на длъжника чрез системата за сигурно електронно връчване.

 

Единната входна точка за запорите ще съдържа информация единствено за вече наложените от съдебните изпълнители запори върху движимите вещи с регистрационен режим, но не и за такива върху същите вещи по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за митниците и др.

С тази система ще се гарантира информиране на заинтересованите лица относно тежестите и ограниченията върху движимите вещи, предмет на регулация, ще се повиши сигурността при прехвърлителните сделки и ще се оптимизира принудителното изпълнение върху посочените движими вещи, пише в мотивите към проекта на наредба. Предвидено е информационна система за запорите и платформата за електронни публични търгове да функционират на основата на обща информационна система. Това ще позволи автоматизирано движение на данни от едната система в другата и обратно.

Онлайн платформата за електронни публични търгове поддържа запис за всяка операция, извършена от потребителите, свързана с кандидатстването чрез подаване на документи и участието с наддаване в електронните търгове, включително данни за създаването и обмена на документи и за отделните участници в операциите, а действията се удостоверяват с електронни времеви печати.

Организаторът на електронния публичен търг ще го разгласява, като определя 30-дневния срок за регистриране на участниците в търга, както и началото и края на наддаването, което трябва да започне не по-рано от 5 дни след изтичане на срока за регистрация.

Лице, което желае да участва като наддавач в конкретен електронен публичен търг, може в срока за регистрация да подаде писмена молба за това в канцеларията на съдебния изпълнител, организатор на електронния публичен търг, пише още в наредбата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: