Ще оповестяват ли публично производителите, които не спазват качеството и стандартите при млечните продукти?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:04 / 25.09.2023
1961
На родния пазар - само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко, показа изследване на сдружение "За достъпна и качествена храна". Засечено е и още по-смущаващо нарушение - биволско сирене без нито грам биволско мляко.

Председателят на сдружението Андрей Велчев коментира пред БНТ, че през годините не е създаден орган в България, който да се занимава с качеството на продуктите, тъй като Агенцията по безопасност на храните следи те да не са опасни за здравето на хората.

Това е второто подобно изследване на сдружение "За достъпна и качествена храна". Този път то показва количествени, а не само качествени резултати - в много от обявените за овчи и биволски продукти се ползва над 50% от по-евтиното краве мляко.

"За мен е обезпокоителен фактът, че качеството на българските продукти е елемент от националната сигурност и е хубаво парламентарната комисия по правни въпроси най-накрая да вземе да ни отговори, тъй като три месеца откакто започна да функционира Народното събрание, няма оправдание, че няма кой да обърне внимание на законодателната инициатива", каа Андрей Велчев.

Едно от предложенията е да бъдат оповестявани публично производителите, които не спазват качеството и стандартите. Велчев коментира, че БАБХ и КЗП отговарят с "копи-пейст" информация, защото проверяват единствено техническа документация, в която производителят сам трябва да каже, че е извършил нарушение:

"Отговарят, че конкретното предприятие е проверено, че има добра техническа база, че не са получавали до момента други сигнали. Над 80 идентични сигнала, които ние сме получили, завършват с това, че конкретно предприятие е поставено под зачестен контрол - проверяват го веднъж седмично".

Виж коментарите (1)

Още по темата (324):
09.05.2024 "Кауфланд", "Лидл" и "Билла" с молба към президента
08.05.2024 КНСБ: Някои стоки в България са нелогично скъпи
08.05.2024 Или българските производители ще свалят цените за вътрешния пазар, или ще започнат да губят конкурентоспособност
06.05.2024 Череши в България - до 25 лева, а в Лондон - 377 лева!
03.05.2024 Инфлацията у нас с процент над средната за Европа
03.05.2024 Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар
Още новини от Национални новини:
Момчета попаднаха във водовъртеж в река Вит, пожарникари ги спаси...
Транспортираният мъж от Варна до София със самолет "Спартан" е в ...
Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохемато...
След потопа в Плевен: 400 болни и възрастни, голяма част от които...
В болница връзвали насила 104-годипна жена
Българин спокойно отглежда банани в двора на къщата си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).