Ще си отдъхне ли Деница от Варна? Оставиха в ареста насилника, почернил живота й!

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
16:12 / 10.12.2021
1608
Най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража" наложи Районен съд - Варна на 30-годишен мъж, привлечен като обвиняем за закана с убийство в условия на домашно насилие и за неизпълнение на съдебна заповед за защита, съобщиха от пресцентъра на Районен съд-Варна. 

Съдът взе най-тежката мярка за процесуална принуда по отношение на 30-годишен мъж, спрямо когото на 8 декември т.г. са предявени обвинения за престъпления по  чл. 296, ал. 4 и по чл.144, ал. 3 от Наказателния кодекс. В периода 30 април 2021 г. – 28 ноември 2021 г., повторно и при условията на продължавано престъпление, обвиняемият не изпълнил заповед за защита от домашно насилие, издадена в изпълнение на решение по гражданско дело на Варненския районен съд, с която се задължавал да се въздържа от извършване на насилие и да не приближава на разстояние по-малко от 100 метра бившата си жена и тяхното дете. Заканата за убийство е отправена на 28 ноември.  Деянията се явяват  тежки умишлени престъпления, доколкото законодателят е предвидил за тях възможност за налагане на  наказание "лишаване от свобода“ до 6 години.

Анализът на събраните материали и доказателства по делото водят съда до обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъпленията, за които са му възведени обвинения. Съдът отчете, че е налице не хипотетична, а реална опасност при вземане на мярка за неотклонение, различна от "Задържане под стража“, обвиняемият да извърши друго престъпно деяние. Видно от справка за съдимост, 30-годишният  мъж е многократно осъждан, както и за идентично с настоящите обвинения деяние, като присъдата му за  него е влязла в сила през м. юни тази година. На практика деянията, за които са му възведени обвинения се явяват извършени в рамките на изтърпяване на наложено с предходно осъждане наказание "пробация“. Освен това обвиняемият е в изпитателен срок на постановена присъда от Окръжен съд – Варна за други престъпления. Съдът счете, че единствената адекватна към момента мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия е "Задържане под стража“.

Обжалването на определението на Варненския районен съд по мярката е в 3-дневен срок, като в случай на жалба делото бе насрочено пред ВОС за 15 декември т.год. от 13 часа.




Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
60 работници остават без работа
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима са ранени
Президентът наложи вето върху важен закон
Знаете ли кои действия се считат за уронване престижа на работода...
По-малко ли ще плащаме за природен газ през май месец?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).