Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще сложат ли край Олимпийски игри 2020 на традицията
Автор: Екип Burgas24.bg 12:43 / 17.05.2021Коментари (0)866
©
Дали прецедентът с Олимпийски игри 2020 на една дълговековна традиция, която води началото си още от Древна Елада? Ще унищожи ли епидемията от коронавирус спорта, такъв какъвто го познаваме или той отново ще оцелее така, както е било винаги досега, при всички обстоятелства.

Може би за да прозрем бъдещето на спорта след Лятната олимпиада в Токио, е добре първо да хвърлим един поглед на миналото.

Първите древни олимпийски игри се провели в чест на древногръцкия бог в старото светилище Олимпия около края на VI-ти век. Тогава основните сред спортните фестивали, които се организирали в рамките на някое религиозно първенство, били четири - Олимпийски, Питийски, Немейски и Истмийски.

Олимпийските игри били най-популярните от тях и се провеждали през 4 години, както е и до днес. Те продължавали по 5 дни през тази епоха, а в тях можели да участват единствено свободните и неосъждани гърци, а жени, варвари, роби и затворници се дисквалифицирали.

Когато Рим завзема Елада, Олимпийските игри били в упадък, особено при императорите Теодосий I и Теодосий II, но не изчезнали.

Така през вековете се стигнало и до първите модерни Олимпийски игри, които протекли в Атина през 1896 година. В тях били включени 9 спорта - леката атлетика, колоезденето, фехтовката, гимнастиката, стрелбата, плуването, тенисът, вдигането на тежести и борбата.

Фактически идеята за възраждане на Олимпийските игри е на поета Панайотис Суцос, а филантропа Евангелос Запас осигурява финансирането им..Френският барон Пиер дьо Кубертен обаче е моторът зад възраждането на Игрите и зад стремежа за преодоляване на националния егоизъм, за засилване на борбата за мир и за работа по международното разбирателство. Той става и първият генерален секретар на игрите.

Първите съвременни игри преминават с голям успех, макар че участие вземат едва 241 спортисти от 14 държави.

Любопитни факти:

 - Олимпиадите теоретично са двубои между индивидуалните спортисти, не между национални отбори, но от 1908 година е призната и неофициалната отборна надпревара. При нея класирането на всеки национален отбор се определя по броя на получените медали.

 - От 1932 година в града домакин се изгражда "олимпийско село“ за всички участници в Олимпиадата, а за самата нея се разработва богата символика, като официалната емблема и талисмана на съответното издание на Олимпийските игри.

 - Днес всички златни медали в Олимпиадите са чисто символични. Всъщност се изработват от сребро и само покритието им е златно. Последният наистина златен олимпийски медал е бил получен в далечната 1912 година. При изработката им се подхожда индивидуално със строги правила за вид, размер, тегло и съдържание.

 - Призовите медали стават екологични за пръв път на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Там от сплавите на всички златни медали е изолиран живакът, а среброто и бронзът са подложени на рециклиране. Дори самите ленти на медалите са от рециклирани пластмасови сплави. Медалите на Игрите в Сочи пък са с примеси от паднал метеорит.

 - През 1912 година на Олимпиадата в Стокхолм фигурират и някои меко казано странни "спортни“ дисциплини, сред които архитектурата, литературата, музиката, рисуването и скулптурата. Те обаче резонно отпадат още през 1948 година.

 - Първата излъчвана по телевизията Олимпиада е тази в Берлин през 1936 година. в Берлин. Рим домакинства през 1960 година на единствената засега Олимпиада, която е напълно отразена в медиите. Очаква се пък Зимната Олимпиада в Пьонгчанг да е първата, която можем да наблюдаваме изцяло на живо.

 - Олимпийските игри се провеждат през 4 години от самото си начало. Такива не е имало само през 1916, 1940 и 1944 година, заради двете големи световни войни.

Днес, въпреки епидемията от коронавирус и извънредното положение в страната домакин Япония, целият спортен свят и феновете на спорта се надяват, че Летните олимпийски игри Токио 2020 все пак ще се проведат и ще продължат древната традиция. Повече информация за Токио 2020 може да намерите и в сайта на 7sport.net, за да следите отблизо развоя на събитията.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: