Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще събори ли Външно министерство правителството и как то се превърна в ябълката на раздора?
Автор: Самуил Иванов 22:48 / 10.02.2024Коментари (0)927
© Фокус
Коментарът на седмицата на "Фокус" обхваща важните и ключовите моменти, които са се случили през изминалата седмица. В текста присъстват факти от материали на редакторите на "Фокус", както и авторски мнения, позиции и предположения. Оставя се място и за бъдещи въпроси, които да бъдат разисквани и на които ще търсят отговори.

По-малко от месец остава до ротацията, а тонът между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново се втвърди. И този път спорът е за пост, а именно кой трябва да поеме Външно министерство след шести март.

През седмицата "Продължаваме промяната – Демократична България“ поискаха Николай Денков да оглави МВнР. Основният мотив, който вторите в парламента изтъкнаха – ПП-ДБ трябва да има външнополитически канал.

Желанието им обаче бе пресечено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе категоричен – Външно остава за ГЕРБ-СДС.

През цялата седмица двете политически сили разменяха аргументи помежду си защо те трябва да останат или съответно да поемат министерството. Това изостри риториката, а Борисов предупреди, че е готов да се ходи на избори, ако ПП-ДБ не направят крачка назад.

"Щом има червена линия, единственото, което можем да предложим, изборите да са две в едно", заяви Борисов.

В действителност в управленското споразумение между двете партии бе записано, че Денков трябва да оглави Образователното министерство на ротацията. Сега обаче желанията на ПП-ДБ са "евлюирали“ – така съпредседателят на групата Атанас Атанасов обясни желанието на коалицията да поеме МВнР.

Първоначално Борисов настоя Габриел да бъде и премиер, и външен министър. На това ПП-ДБ отвърнаха, че не отговаряло на европейските практики и нямало да бъде подходящо. В действителност обаче съчетаването на двата поста би било изключително трудно заради огромните ангажименти, които двата поста имат.

От ГЕРБ-СДС обаче предложиха трети човек да поеме Външно – името, което се завъртя в публичното пространство, е това на Марин Райков, който в момента заема поста на посланик на България в Лондон, а в миналото е бил и външен министър, и премиер. От ПП-ДБ обаче отново не дадоха индикация, че са съгласни на този вариант, а подчертаха, че ще искат Денков да оглави министерството.

Критика дойде и от ДПС. Делян Пеевски заяви, че ако някой може да счупи сглобката, то това биха били именно ПП-ДБ. Той ги призова да следват разписаното споразумение, но допълни, че от Движението са подготвени и за предсрочни парламентарни избори.

"Продължаваме промяната - Демократична България" трябва да си изпълнят договорката - господин Денков да си отиде в Образователното министерство, а ГЕРБ да решат кого искат в Министерството на външните работи“, коментира Пеевски.

Важен детайл от словесните престрелки между двете партии е, че до момента исканията Денков да бъде външен министър, са заявявани само представители на ПП. Първо, Лена Бориславова, а след това и Кирил Петков. От "Демократична България" не коментират получилата се ситуация. Единствено лидерът на ДСБ Атанас Атанасов подкрепи позицията на Петков и Бориславова.

За представителите на ПП обаче Външно министерство трябва да им бъде преотстъпено, а според Кирил Петков ГЕРБ имали още един министър в лицето на Калин Стоянов.

Спорът за министрите вероятно ще продължи и през следващите дни, а междувременно продължават и анализите на свършеното от останалите министри. Заявките към момента са, че смените в състава ще бъдат минимални и ще бъдат направени при крайна необходимост.

През седмицата оставката на земеделския министър Кирил Вътев отново бе поискана. И този път заради протести, които част от производителите продължават и в момента. Те настояваха за още средства, както и за реформи в сектора. След поредица от срещи и обсъждания, изпълнителната власт предложи да се подпише нов меморандум – с него се цели подпомагането на онези производители, които са на загуба през последните 12 месеца. Премиерът Денков обаче твърдо застана зад министъра си.

Упреци се чуха и към вътрешния министър Калин Стоянов заради случая с убийството Мартин Божанов – Нотариуса. Парламентът създаде специална комисия, която ще трябва да установи всички обстоятелства около Нотариуса и това има ли натиск върху български магистрати. Вече бяха направени заявки за изслушването както на ръководството на МВР, така и на главния прокурор Борислав Сарафов.

Така отмина още една наситена със събития седмица. Очакваме да разберем развръзката за Външно министерство и това какъв ще бъде изходът от ситуацията.



Още по темата: общо новини по темата: 3
20.02.2024 »
12.01.2024 »
08.12.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: