Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще върнат ли казармата у нас?
Автор: Алена Соколчева 15:36 / 30.04.2024Коментари (0)1332
©
Министерството на отбраната предприема комплексен подход за преодоляване на проблема с некомплекта във въоръжените сили – това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов в отговор на въпрос на журналисти след видеоконферентната връзка с националните командири на българските контингенти, които участват в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак днес, 30 април. По думите на министъра – модернизацията на техниката и въоръжението, социалният пакет, повишаването на заплащането на военнослужещите, издигането на авторитета на военната професия са мерки, които се очаква да доведат до по-голям интерес към служба във Въоръжените сили на Република България.

"Приетото от Народното събрание решение за актуализиране на заплатите на военнослужещите от 1 януари 2025 г. е само един инструмент, но много важен“, подчерта той и допълни: "Възнагражденията трябва да съответстват на тежестта на службата, която нашите военнослужещи носят“. Диференцирането на заплащането за някои особено дефицитни категории професии, които са изключително важни и за бизнеса, ще направи професията на военнослужещия по-конкурентна на пазара на труда, посочи той. "Аз съм много горд, че най-после армията се възприе като национална институция и много рядко едно решение в Народното събрание се гласува с абсолютно мнозинство. Това ме обнадеждава и ни задължава да продължим да носим службата, да издигаме способностите за отбрана на страната и да се грижим за българските граждани в изпълнение на третата мисия“, каза министър Запрянов.

В отговор на въпрос той посочи, че не се обмисля връщане на наборната служба. За попълването на резерва също се предприемат комплексни мерки, но ако те не сработят, може да се въведе задължителното изискване някои категории държавни служители да имат военна подготовка. Това засяга служители в структури от системата на националната сигурност, МВР, правосъдната система и други.

По отношение на кампанията за прием във висшите военни училища, която тече в момента, министърът на отбраната посочи, че тази година се очаква повече окомплектоване на вакантните места. "Младите хора трябва да знаят, че в армията, встъпвайки в служба като войници, сержанти и офицери имат бъдеще и успешна кариера“, посочи той.

Във връзка с проектите за модернизация министър Запрянов посочи, че страната ни е в уникална ситуация: предвид членството ни в НАТО и ЕС, може да придобием техника с всякакво ниво на секретност. "За България няма ембарго на закупуване на модерна, най-съвременна техника. Стига да имаме средства, ние сме в състояние да доставяме най-модерните и най-мощни системи“, посочи той.

В отговор на журналистически въпрос за подготовката на Трета авиобаза за приемането на новите самолети F-16 Block 70, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че към края на август ще бъдат сертифицирани ключови обекти от инфраструктурата във формированието с намерението те да бъдат допълнително надградени с необходимите системи. "Те трябва да имат определена степен на завършеност, за да може да започне оборудването им. Ако фокусираме усилията си върху тези няколко обекта, приемането на самолетите ще бъде възможно“, подчерта началникът на отбраната. Продължават усилията и към друга група обекти, които осигуряват поддръжката на самолетите, към която също има големи изисквания, на които инфраструктурата и съоръженията трябва да отговарят. Тези обекти трябва да бъдат завършени до март-април 2025 г.

Адмирал Ефтимов отбеляза, че процесът по реконструкция и модернизация на инфраструктурата в авиобазата е много мащабен. "Той не касае само приемането, поддържането и обслужването на самолетите, а и цялостния живот в базата – комунално-битовите условия, пожарното осигуряване и други обекти. За да могат нашите военнослужещи, летци и техници да служат в условия, подходящи както за техниката, която придобиват, така и за времето, в което живеем“, заключи началникът на отбраната.

"Предстоят много сериозни проекти по инфраструктурното изграждане на въоръжените сили“, посочи министър Запрянов и подчерта, че инфраструктурата е част от оперативните способности.



Още по темата: общо новини по темата: 38
17.05.2024 »
15.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
14.05.2024 »
13.05.2024 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: