Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шумът от автомобилния трафик тормози бургазлии
Автор: Екип Burgas24.bg 09:41 / 17.09.2014Коментари (8)857
©
Два милиона българи са тероризирани денонощно от опасно висок шум в градовете. 73,4% от пловдивчани и 72,2 на сто от софиянци са жертва на наднормен шум в малките часове на денонощието. Основната причина за силния шум е автомобилният трафик, който тормози и жителите на Бургас, Русе, Варна и Плевен, показват данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

"Ограничаването на движението в центъра на града чрез изграждане на паркинги във входа, както и подобряването на пътните настилки оказват положителен ефект при намаляването на шума", обясниха от ИАОС. Другият вариант е на големите булеварди да бъдат изградени шумоизолиращи стени, каквито вече има в София и Пловдив.

В същото време последните данни на РЗИ - София показват, че шумът от 68 до 72 децибела през последната година се е увеличил и вече заема 25 на сто от всички източници и е с 30 на сто повече от предишния доклад.

Осем проверки за цяло лято срещу шумни заведения са извършени от Районната здравна инспекция в София-град, съобщиха инспектори.

На собствениците им са наложени предписания и са изпратени до Столичната община, която е в правомощията си да ги глоби.

За разлика от тютюнопушенето в заведенията, за което хората са информирани, че трябва да се обадят в съответната районна здравна инспекция или на горещата телефонна линия, за шум се обаждат по-рядко. За децибели те обикновено звънят на кварталния инспектор или на телефон 112, за да им изпратят полиция.

Две проверки по жалби за вдигане на шум над допустимите норми в часовете за почивка между 14 и 16 часа са правили инспекторите от Районната здравна инспекция (РЗИ) за София-област, съобщиха от там. И двете са били в Костинброд и са били на строителни обекти близо до жилищни сгради

До глоби не се е стигнало, тъй като след проверките обектите спрели работа в часовете за почивка.

Само две проверки е имало от инспекторите от РЗИ - София-област през миналата година в курорта Боровец. Там туристи, отседнали в хотелски апартаменти, са се оплаквали от високата музика в близка дискотека. На дискотеката е написано предписание.

Глобата за вдигане на шум над разрешените децибели за юридически лица е 5000 лева.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А на ул. "Победа" не е за разказване , както и на Герджика ...Лудница
0
 
 
А в Кючука до най-натоварения прелез - този на Сточна гара спасение от шума няма. Влаковете са през 10 мин. и не пропускат да използват клаксона си, моторите и автомобилите са денонощно и от двете страни на прелеза, а от скоро от както направиха тези дискотеки на открито звукът от тях се чува на поне 200м.
0
 
 
Така хте е докато комуниститческата дарйава разрехава по улиците и патихтата да се двийат трохки от миналя век,както и "тунинговани"автомобили и мотоциклети коити в нормалните дарйави отдавна са забранени!!!!! КАТ не прави нихто,което да огранитчава хума!!!!!
0
 
 
Аз живея до линията Пловдив-Хисар в града и имам чувството че от БДЖ Товарни превози се опитват да ни правят атака! Всяка боже вечер от 2 месеца насам в часовете от 23 до 2 часа и от 4,30 до 6ч. минават възможно най-шумните, тежки, препълнени и бавни товарни влакове... Някакъв кошмар е! А и от горе на това свиренето през нощта не зная дали е разрешено със закон! Имам случай когато в сънищата си чувам как влака минава покрай нас! Ужасно е! От 13 години живея, но такова нещо никога е нямало!
Aнонимен
на 17.09.2014 г.
+6
 
 
Кога ше спре воят на моторите по бул Левски и около стадиона-всяка вечер там се състезават мощни мотори до1-2 часа през нощта.КАТ се правят ,че нищо не знаят.
+5
 
 
Дайте телефон, на който да звъним при недопустимо висок шум в жилищни сгради!
+6
 
 
живея на Богомил,,,мисля че относно шума няма какво повече да кажа..достатъчно е улицата..ДЕНОНОЩНО.....^72db..а и 30 са ни много за да спим нормално
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: