Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Силвена Христова: Днес показваме, че хората със синдром на Даун имат място в обществото ни
Автор: ИА Фокус 09:46 / 20.03.2023Коментари (0)394
© Facebook
Преди хората със синдром на Даун са били изолирани от обществото, но днес ние показваме, че те имат място в него. Това каза Силвена Христова, основател на фондацията "Живот със синдром на Даун" в предаването "Денят на фокус" по Радио "Фокус" във връзка с предстоящото честване на Световния ден на хората със синдром на Даун. 

"Обществото ни е много толерантно към хора със синдром на Даун. Разбира се, има много път да се извърви до там, че да се изкоренят тези предразсъдъци и тази нагласа, която е от преди години (бел. от ред. - когато обществото повече е изолирало хората със синдром на Даун)", каза тя.

Христова разказа за това как се е родила идеята за създаването на фондацията "Живот със синдром на Даун". Тя обясни, че е искала в България повече хора да проявяват разбиране и доверие към онези, които са с това генетично заболяване. 

"Преди 8 години, когато прочетохме, че обществото не приема хората със синдром Даун, ние веднага осъзнахме, като семейство, че искаме това да се промени. Създадохме фондация "Живот със синдром на Даун“. Основната идея в началото беше да създаваме видео клипове, в които да показваме нашия живот, без да знаем всъщност дали Микаела ще се развива толкова добре или няма. Искахме да говорим по темата, да покажем, че не се притесняваме, не се срамуваме, не се страхуваме. 8 години по-късно мога да кажа, че Микаела е много привилегирована, защото децата и възрастните гледат тези клипове, те имат над 47 млн. гледания, и тя е много разпознаваема. Много обичана от всички. Тя посещава училище абсолютно самостоятелно. Тя получава много любов от познати и непознати деца", каза Христова.

Тя каза още, че желае да положи всички усили, за да може детето й да се расте в една нормална среда и един ден да бъде напълно самостоятелен човек. 

"Реши ли сме, че искаме да положим максимални усилия, за да може дъщеря ни да се развива, защото нашата основа цел е тя да бъде един самостоятелен и независим човек. Това ни мотивира всеки ден да учим с нея, да я водим на допълнителни дейности, терапии. Не е лесно, но когато това е част от живота ти, трябва да си организиран и да не се отказваш", обясни тя.

Христова сподели, че нейният по-голям син подхожда с изключително разбиране към ситуацията. Той се грижи за сестра си, като и помага за уроците от училище, дава й пример, който тя да следва. 

"С много голямо разбиране ние му обяснихме веднага, след като се роди какво е синдром на Даун. По начин достъпен, за да го разбере едно дете, че неговата сестричка ще има нужда от повече подкрепа, от повече внимание, трябва да й помагаме. Той още тогава каза "Спокойно, всичко ще е наред“. До ден-днешен той е много отговорен батко, който й дава невероятен пример, който тя копира. Много голяма помощ получаваме от него понякога, когато на нас ни е трудно.

Той поема инициативата, той я научи на таблицата за умножението през лятото. Изключително сме благодарни, че имаме такива деца и че имат много силна връзка по между си и се подкрепят", каза Христова.

По повод Световният ден на хората със синдром на Даун от фондацията предизвикват всички българи да си обуят шарени чорапи, да се снимат  и качат пост социалните мрежи.

Христова каза, че покрай деня много училища в страната участват активно и се включат в инициативата. Те подготвят уроци, канят основателите на фондацията за открити часове, правят информационни кампании.

Харитина Агопян








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: