Симеон Сакскобургготски няма претенции за обезщетения относно имотите си

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:13 / 02.08.2021
1384
Симеон Сакскобургготски няма претенции за обезщетения за неизползването на имотите му по време на комунистическия режим, защото е наясно, че те ще бъдат "платени от българския народ“, който "няма никаква вина“ за случилото се.

Това се казва в официално "съобщение от секретариата на Н.В. Цар Симеон II“, публикувано на официалния сайт на бившия български премиер този понеделник по повод "злонамерени и стари слухове, че сега Царското семейство ще заведе дела за обезщетения, затова, че в годините са били лишени от правото да ползват собствените си имоти“ след решението на САС.

Изявлението е разпространено след решението на Софийския апелативен съд от 27 юли, според което българската държава няма никакви основания да претендира за собственост на резиденция "Врана“ и парка около нея. Това решение отмени по-рания акт на СГС, който определи като собственик на имота МРРБ.

"Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения от такова естество. Негово Величество многократно е заявявал тази позиция по различни поводи. Нещо повече – Царското семейство е напълно наясно, че режимът, установен след незаконния референдум от 1946 година в България е наложен от чужди сили. Следователно – не българският народ има вина и не той следва да плаща, каквото и да е обезщетение“, се казва в съобщението.

От "секретариата на Н.В. Цар Симеон II“ отбелязват, че откакто дворецът е върнат на семейство Сакскобургготски през 1998 г., сградата се реставрира "с лични средства на Царя и дарения на родолюбиви сънародници“, а целта е "да се превърне в музей, посветен на Третото българско царство. Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен“.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Министър Евтим Милошев приключи тридневната си обиколка по Черном...
Хакери измамиха жена на програмист, той им обяви война
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).