Синдикатите искат минималната заплата да стане 330 лв.

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:36 / 02.05.2012
1035
25 % ръст на средната работна заплата при възстановяване на заетостта поиска КНСБ на откриването на VІІ редовен конгрес на Конфедерацията.

Минималната работна заплата от началото на следващата година трябва да стане 330 лева, заяви Пламен Димитров, президент на синдикатите.

Той посочи, че последиците на кризата за отворената българска икономика се проявиха на пазара на труда със загуба на над 400 000 работни места и свиване на доходи. Днес българското общество е с безпрецедентна поляризация на доходите, посочи Димитров.

Той обаче призна, че въпреки трудностите и ограниченията, диалогът с управляващите е дал и добри плодове - например съхраняването на над 20 000 работни места чрез програмата за работа на непълно работно време.

За първи път напоследък на най-високо европейско ниво заетостта се посочва като двигател на растежа, посочи Димитров.

Според синдикатите е нужна нова икономическа политика, нов подход при разпределението и преразпределението - безкомпромисна борба със сивата икономика, ускорено въвеждане на данък върху транзакциите, развитие на високотехнологични индустрии, енергоспестяващи и с иновационен заряд, нова, по-качествена заетост, достойно и справедливо заплащане на труда, разумно използване на ресурсите и др.

Гости на конгреса днес са премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати и други гости. На конгреса на КНСБ присъства и Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Евакуираха петима души от горяща лаборатория, спасиха и други сед...
Камион излетя от магистрала "Тракия"
Проф. Рачев: Наводненията не са нещо нетипично за нашия регион, Б...
Епидемиолог: Бременните жени е добре да се ваксинират срещу коклю...
Днес имен ден празнуват всички с имената, които даряват живот
Кои са 10-те най-лечебни билки у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).