Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сиренето, което се прави с мляко от свободно пасящи животни по родопските ливади, се отличава с аромат на билки
Автор: ИА Фокус 11:02 / 05.05.2025Коментари (3)459
©
В Смилян все още се пази старата традиция да се прави жълто сирене в кожен мях. То вече почти е изчезнало и само шепа ентусиасти се опитват да запазят автентичната рецепта.

Технологията на традиционно родопско сирене е отпреди 100 години. Тогава бялото саламурено сирене било непознато в региона. Местните масово правели жълто овче сирене в кожен мях.

"Аз имам детски спомени от преработването на млечни продукти вкъщи. В коридора имаше подобна мандричка, в коридора се избиваше млякото от овцете“, спомня си Милкана Йорданова, с. Смилян.

Смилян е едно от малкото места, където тази изчезнала традиция все още се пази. Милкана Йорданова произвежда с родопско мляко сирена по швейцарски рецепти. Но пази и родните вкусови особености, като поизченалото вече българско сирене в мях:

"Мяхът е обработена кожа на яре или на агне. Това е било един много сигурен начин за съхранение на сиренето в зимника при температура 10-12 градуса от единия до другия сезон“, казва Милкана Йорданова.

Мяхът идеално консервира сиренето и то зрее:

"През това време то е сменяло вкуса си. И вече последните мяхове, които са се отваряли, били пикантни и са конкурирали и най-пикантното френско сирене. Много наситен вкус, защото, примерно, това е правено октомври, ще го отворим юни. Така, както са го правили навремето. Тази маса се нарязва или начупва на едри парчета,  и се пресова в суха извара. Мяховото е двукомпонентно сирене“, казва още жената пред bTV.

Милкана безпогрешно разпознава истинското:

"Много възрастни хора казват - ако ти се намаже на небцето и ти хареса... то човек има и инстинкт по някакъв начин.. и се разбира, особено за бялото сирене. По-трудно се правят ментета със сирена, които зреят дълго време, които се правят от сурово мляко. Ментетата гравитират около бързите продукти, бързооборотните. Нискомаслените млека, които предимно идват от Западна Европа – преработвателите са принудени да сложат и палмови мазнини, за да стигнат някаква масленост“, заяви още Милкана Йорданова.

Сирената, направени с мляко от свободно пасящи животни по родопските ливади, се отличават с аромат на билки и неповторим вкус. Лошото е, че съвременният градски човек е отвикнал от истинската храна и трудно я разпознава.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.05.2025 г.
0
 
 
Ха, ха, "съвременните хора са отвикнали от истинската храна". Ами, да ядат тогава боклуците от супермаркетите и да не се чудят от що боледуват. Източните народи са казали, че "човек е това, което яде".
Aнонимен
на 06.05.2025 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Наводнения в Северозапада
Намериха мъртво 18-годишно момиче в Хасково, разследват убийство
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: