Скандал в НС за помощите за отопление

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:49 / 23.02.2022
527
Близо 300 000 души получават помощи за отопление с дърва и въглища от социалното министерство, съобщи ресорният министър Георги Гьоков. Той уточни, че те са със специален разширен режим до помощта за отопление, предава БНР.

Социалният министър обясни това по повод искане на ДПС за 50 милиона лева допълнителни средства в държавния бюджет за тази цел. То беше отправено от депутата от движението Рамадан Аталай:

"Министрите като че ли повече ходят по жълтите паважи, а виждаме, че г-н Василев по-често отива вече и зад океана и стигна и до Гърция. Но не можа да намери да стигне до онези места, където дървесината, която купуват по населените места хората от 75 лв. стигна до 280 лв. А пелетите, които ползват извън София, стигнаха в някои дни и до 1000 лв.“

От парламентарната трибуна се чу и предположението, че списъците с нуждаещи се хора от помощ за отопление, които се предават от кметовете, се превръщат в избирателни списъци. Това провокира отговор на вицепремиера Асен Василев:

"Що се отнася до това дали списъците от хора, които имат нужда от дърва за огрев, са избирателни, искам да ви кажа, че "Продължаваме промяната“ нямаме нито един кмет, така че избирателни списъци не правим, особено пък на хора в нужда, които имат нужда от дърва за огрев“.

От своя страна, вицепремиерът Корнелия Нинова припомни, че държавните горски стопанства вече сами ще продават дървата за огрев на себестойност, на която са я добили. По този начин ще падне цената на дървесината, убедена е Нинова:

"Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии в гората, да секат безнаказано и безконтролно и не по лесотехническите одобрени планове, да крадат в повече от това, което им е позволено да секат, и да го продават, за да трупат лични печалби".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).