Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скандал в Одрин заради табелите на български език! Кметът на града изригна: Ако си загубиш езика, губиш всичко
Автор: Екип Burgas24.bg 16:59 / 07.08.2022Коментари (5)766
©
Табелите на български език предизвикаха скандали в Одрин. Кметът на турския град Реджеп Гюркан поиска създаването на комисия, за да се въведе регламент, съобщават местните медии, цитирани от 24rodopi.com. Търговците се защитиха с аргумента, че те са полезни за туристите, които идват от България. 

През последното десетилетие Одрин е най-предпочитаната дестинация за българите за шопинг и разходки. Поради обезценяването на лирата спрямо еврото и лева за последните години се увеличи броят на желаещите, които да посетят граничния град. Броят на българите от миналата седмица значително нарасна, защото пътуването вече се осъществява само с лична карта. 

Нашите сънародници, които идват в града с лични автомобили и туристически автобуси, предпочитат предимно градските пазари, както и магазините в търговските центрове и улиците. При този наплив местните търговци окачиха табели само на български език по магазините си. Голяма част от тях дори научиха български език. Някои компании дори имат рекламни билбордове само на български по големите булеварди и входовете на града.

Увеличаването на българските табели в областния център създаде противоречия в обществеността. Въпросът беше повдигнат и на заседание на общинския съвет Одрин. Кметът на Одрин Реджеп Гюркан поиска да се създаде комисия за разследване на множащите се български табели и плакати в града. Той добави, че няма нито една турска дума по въпросните плакати и трябва да се въведат регламенти. 

Кметът на Одрин заяви: "Както знаете, в Одрин имаме много чуждестранни посетители в последните месеци. Някои от тях идват за туризъм и някои от тях идват с цел пазаруване. С увеличаването на търговската дейност тук цените на стоките в Одрин се покачват. От една страна и нашите хора не са доволни от тази ситуация, но търговците твърдят, че българите са тези, които поддържат икономиката на района. Започнахме да виждаме плакати, на които няма нито една турска фраза. Те са неразбираеми за живеещите в района.

Предлагам да се създаде комисия в общината по отношение на това, тази комисия да работи по отношение на законодателството, да изслуша експертите, ако е необходимо, и да вземем решение по този въпрос през следващите месеци. Градът ни се нуждае от категорично решение и правила в това отношение. Защото най-важната от общите ценности на нацията е езикът. Ако си загубиш езика, губиш всичко".

Гюркан заяви, че няма абсолютно никакви оплаквания за идването на български граждани в града: "Необходимо е да определим стандарт. Видяхме билборд с губернатора на района миналата година, но беше на друг език. Няма нито една дума турски. Рекламните пана трябва да имат същата информация и на турски език, за да са разбираеми и за нас."

Търговецът на дрехи Метин Барманбай заявяви, че има много български плакати, окачени в магазините в града. Той смята, че дискусията е ненужна. "Най-добрите купувачи сега са нашите клиенти от България. Имаме достатъчно реклами и на турски, и на български. Ние сме търговците, които плащат най-много данък реклама на квадратен метър. Община Одрин трябва първо да се справи с другите нужди на хората“, заключи той.

Гюлхан Али, която дойде от България, каза, че табелите на български са полезни: "Мисля, че е много хубаво, защото хората от България се затрудняват с турските надписи. Тъй като разбираемо, много от тях не знаят турски, нито разбират езика. Когато четат, намират това, което търсят по-лесно. Търговците тук също са доволни от чуждите клиенти. Трябва да има дори повече пояснителни табели. Българите не знаят някои продукти, не знаят как се казват имената им, трудно им е. Не мисля, че трябва да се намаляват, трябва да се увеличава броят им“, сподели тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Що за въпрос: какви били тия българи дето обичат Одрин. Не смесвайте нещата. Тук става дума за търговия за пари и икономически интернес. Ако едни обувки в България струват 150лв. в Одрин 45лв. това няма общо със любов към Одрин или патриотизъм, а прагматизъм. Едва ли всички българи в Гърция ОБИЧАТ Гърция. Те просто ползват по-качествено и изгодно услуги. Не намесвайте патриотизъм политика и простотии в икономиката, защото не патриотизма храни народа, а икономиката
Сагата с обратния завой на Сточна гара приключи.... и то приключи в полза на законовата ситуация, защото до сега нищо не беше ясно поради това че маркировка, знаци и светофар не даваха яснота по това забранен ли е обратния завой в крайна сметка или не...
на 08.08.2022 г.
0
 
 
Гърците го направиха както си трябва.. всичко е на гръцки и на български.
0
 
 
А ти какъв българин си, дето не може да пише на майчин език?!
0
 
 
К'Ви са па тия българи дето обичат одрин
Aнонимен
на 07.08.2022 г.
0
 
 
Хубаво си държи на езика кметът,но и парите ,които оставят българите в града,не са за изпускане,нали?А в България по Националната телевизия има новини на турски език и никой и гък не казва-учете се на толерантност,щом искате да си оставяме парите при вас.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: