Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Слави Василев: По-добре е партиите да осъзнаят своята отговорност, отколкото Радев набързо да завърти рулетката с мандатите и отново да отидем на избори
Автор: Йоланда Пелова 10:23 / 21.11.2022Коментари (0)622
©
Политологът Слави Василев в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че замразява промените в Изборния кодекс, защото иска седмица за ново обсъждане. Той също така заяви, че е съгласен парламентарната му група да се оттегли от приетите промени в Изборния кодекс, които с гласуването, знаем, на ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина на изборите. ГЕРБ обаче е готова да бъде съвносител на промените на Изборния кодекс, но Корнелия Нинова обяви, че не работи под ултиматуми и заплахи, и няма да оттегли закона. Какво според вас, следва оттук нататък? Какво ще се случи с Изборния кодекс? 

Шизофренното поведение на ГЕРБ и лидера Бойко Борисов не е новина. Това едва ли учудва някого, който е наблюдавал българския политически процес. А причината за подобно поведение от страна на ГЕРБ, разбира се, винаги може да се крие в тънките сметки, които лидерът си прави, за да може да отслаби позициите на своите врагове и по този начин да подсили собствените си. Разбира се, конюнктурата в Народното събрание е изключително непредвидима, и там е много трудно човек да намери някаква политическа логика. Вие виждате, че се събират мнозинства, които принципно не биха имали никакъв дългосрочен политически смисъл за съществуване, визирам гласуванията като партии като "Продължаваме промяната“ и ГЕРБ заедно – това беше ключовата подкрепа за изпращане на оръжия в Украйна, гласуване една седмица по-късно на същото мнозинство, само че БСП замени мястото на "Промяната“, и хартиената бюлетина, която видяхме миналата седмица. Всичко това показва, че много е трудно за избирателя и за политическия наблюдател да успее да намери някаква логика. Логиката е една всъщност, тя е по какъв начин да стигнем до властта, всяка една политическа партия да запази собствената си физиономия пред собствените си избиратели, без да се заблудят и без да се загубят в политическото пространство.  

Г-н Василев, и в тази връзка не губят ли вече някак си смисъл консултациите при президента? Включително и днес предстои такава среща с "Демократична България“.  

То смисълът на консултациите при президента не са само президентът да може да вникне в политическата логика на Народното събрание, то е поставяне пред отговорност на самите партии, които отиват церемониално и тържествено при президента, за да могат да заявят какви са техните позиции. Там има камери, там има журналисти, и това винаги малко ги стресира. Да не говорим, че логиката на президента в настоящата политическа обстановка е да успее да удължи живота на Народното събрание поради няколко причини. Първо, да може то да приеме законопроекти, които са важни за държавата, второ, да може да даде време на политическите партии да започнат да си говорят заедно…  

Ама ни им ли даде достатъчно много време на партиите Румен Радев да си говорят?  

Далеч по-добре е да им даде време и партиите да осъзнаят своята отговорност, отколкото набързо да завърти рулетката с мандатите и отново да отидем на избори. Да не говорим, че ако президентът не даде време на партиите и изчерпим конституционните процедури за връчване на мандатите сравнително бързо, то вероятността календарът да постави следващите избори по или около, или малко след коледните и новогодишните празници е много голяма. Така че всичките тези обстоятелства би следвало да покажат на хората, че всъщност президентът е този, който носи отговорността. 

Г-н Василев, обаче нямаме бюджет за следващата година, цените продължават да растат. Какви са рисковете за следващата година без официална нова план-сметка за предстоящата година?  

Това, че нямаме бюджет за догодина не бива да тревожи никого, защото законът предвижда процедура, в която същият бюджет продължава да се изпълнява в рамките на приетите граници за разходи и приходи, между другото. Така че в това няма нищо страшно. А по отношение на икономическите процеси – те са глобални, те нямат общо с дадена политика на правителство или не. Миналогодишният бюджет включваше необходимите социални плащания и помощи в енергийната сфера, които са най-големите притеснения като внесена инфлация. И българското правителство къде добре, къде недобре, това вече е въпрос на бюджетиране, успя да коригира колкото е по силите му тези инфлационни напрежения. Така че няма нищо ново.  

Последен въпрос: смятате ли, че партийната система в момента е разбита, както и формата на държавното управление?  

Смятам, че българският парламентаризъм не произвежда устойчиви решения за държавата. Ние го виждаме всъщност от много време. И тази политическа система, вие представете си, каквато и да е хипотезата за третия кабинет, дали ще се гласува нещо или не, аз смятам, че това е много малко вероятно, но дори и да се гласува някакъв кабинет, представете си каква ще е устойчивостта в Народното събрание предвид именно тези шизофренни поведения, които коментирахме в началото на предаването.  

Може би нулева.  

Според мен, нулева. Точно така.



Още по темата: общо новини по темата: 843
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: