Слави коментира оправдаването на сценариста, скъсал снимка на Плевнелиев в ефир

Автор: Васил Динев
Коментари (3)
08:56 / 04.04.2019
6720
Административният съд в София оневини сценариста на Слави Трифонов Филип Станев, който скъса в ефир снимка на тогавашния президент Росен Плевнелиев. Случаят е от началото на юни 2016 г., когато Станев демонстративно скъса в ефир снимката на държавния глава и я смачка, наричайки го "политически труп". Ето какво каза по този случай самият Трифонов в социалната мрежа Фейсбук:

"В началото на годината кметът на Стара Загора беше тръгнал да съди един гражданин, който във фейсбук го е определил като "смешен“. Разбира се, подобно дело няма как да бъде спечелено от кмета. Защо? Още тогава написах, че политиците и управляващите трябва да проявяват по-голяма търпимост и толерантност към критика и мнения. Защото това го позволява законът, това го позволяват конвенциите за правата на човека и за основните свободи. Една от основните свободи е свободата на изразяване. Не знам дали нашите политици го разбират това или ще продължават да искат от нас да се държим към тях като към гаджета.

Все пак, обнадежден съм, че свободата на изразяване по един позабравен казус беше окончателно защитена от Административен съд София-град. Става въпрос за случая, в който моят колега Филип Станев скъса в ефир снимката на президента Плевнелиев. Не знам дали си спомняте този случай, не знам дали си спомняте и този президент. Ако не си го спомняте този президент, може да се поразровите из светската хроника – днес ще го откриете там, отговаря за астрология и метеорология.

Та, с решение номер 2221 от 29.03.2019 г. съдът защити невербалната свобода на изразяване на Филип Станев и постанови, че не са нарушени нито законите, нито Конституцията на страната.

Не е лошо да си припомним и какво предизвика Филип Станев да използва този некрасив, но законен и справедлив похват на изразяване. Президентът, който днес може да откриете в светската хроника, беше сезирал Конституционния съд за 3 от 6-те въпроса на инициирания от нас, гражданите, референдум. И така, уважаеми сънародници, на вас дори не ви беше дадена възможността да кажете, например – искате ли броят на депутатите да бъде намален наполовина. Защото, ако вие искате и смятате, че това е правилно, то трябва да се случи, дори ако се налага и промяна на Конституцията. Защото вие сте суверенът. Не го забравяйте. Не забравяйте и другото – политиците и управляващите не са ви гаджета. Бъдете активни, критични и изисквайте. Това е".

Виж коментарите (3)

Още по темата (1301):
14.12.2019 Вдовицата на Шарлопов с нов мъж до себе си
14.12.2019 Николета се показа без капка грим, феновете полудяха!
10.12.2019 Светлана отпразнува имения ден на бебето си с парти за 10 хиляди лева
07.12.2019 Голяма новина за "Откраднат живот"!
22.11.2019 Хакери изнудват наши звезди за пари! Джизъса изгоря 2 пъти
21.11.2019 Христо Шопов: За пръв път съм на чалга!
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).