След 830 години от въстанието Асеневци оживяха под Царевец

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:44 / 08.11.2015
894
Братята боляри Петър и Асен оживяха в историческата църква "Св.Димитър Солунски" и отново вдигнаха народа си на въстание срещу Византия. Мащабната театрална възстановка на събитията от Димитровден 1185 г. бе кулминацията на националните чествания за 830 години от възобновяването на българската държава.

Тържествата започнаха с адаптирания миниспектакъл "Стражниците на Търнов". Средновековни конници, начело с болярина Асен, поведоха многолюдно шествие от площада пред Царевец към историческата църква "Св.Димитър" в Асеновата махала. Под тържествения звън на камбаните официални лица и граждани преминаха по емблематичния Владишки мост и изпълниха двора на църквата-паметник.

В естествения декор на обновения храм от края на 12-ти век артисти от Музикално драматичния театър "Константин Кисимов" и патриоти от клуб Традиция" представиха част от спектакъла "Величието Асеневци", създаден специално за годишнината.

"Застанали сме върху късче свещена българска земя, на което преди 830 г. болярите Петър и Асен поставят началото на Втората българска държава.

Двамата смели и достойни мъже, превърнали се в държавници, слагат край на владичеството на Византийската империя.

Въстанието, което двамата прокламират, освобождава българските земи, но и поставя началото на един важен процес, укрепил българската държавност и духовност", каза в словото си кметът Даниел Панов.

Тържествен благослов във връзка с знаковата дата отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

По-късно в музей "Възраждане и Учредително събрание" бе валидиран специален блок, посветен на годишнината.

Източник: "24 часа"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
Военна техника тръгва по пътищата у нас
Доц. Мангъров говори за новия "вирус на шамара"
БНБ с важна информация
Апелативният прокурор на София подаде оставка
Задържаха шофьора, който блъсна мъж и избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).