Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Служителите във външното министерство спряха да стачкуват
Автор: ИА Фокус 12:39 / 13.01.2023Коментари (0)489
©
Считано от днес, петък, 13 януари 2023 г., стачкуващите служители в системата на Министерството на външните работи на Република България прекратиха едностранно стачката във ведомството, предават от пресцентъра на МВнР.

Основна причина за едностранното прекратяване на започналата през октомври 2022 г. символична стачка, прераснала в ефективна стачка в началото на декември 2022 г., е невъзможността стачкуващите служители да убедят собственото си ръководство, че е необходимо да работи съвместно със своите служители за намиране на решения по проблемите в МВнР, трупани с десетилетия. Министърът на външните работи не пожела да се ангажира конструктивно в преговорите за подписване на споразумение за прекратяване на стачката.

Допълнителен проблем по време на стачката бе липсата на съдействие от страна на ресорните звена в МВнР. Нещо повече, вместо съвместно търсене на решения и активно предлагане на адекватни мерки и стъпки за разрешаване на възникналия колективен трудов спор, отговорните за правните аспекти, човешките ресурси и финансите в МВнР, създадоха допълнителни разделения между служителите.

Постигнатият частичен успех на стачката с увеличение на заплатите в централно управление на МВнР между 9% и 60%, за изненада на служителите, бе постигнат в рамките на собствения бюджет на ведомството и не бе съгласуван по никакъв начин със стачкуващите служители. Това увеличение не засяга служителите на МВнР зад граница, с което се задълбочава разделението и неравното третиране. Увеличението не засяга и заплатите на постъпващите в системата млади дипломати – с изискване за минимум два чужди езика и магистър, МВнР продължава да предлага за постъпване на работа заплата от около 1000 лв. С това очакваме кадровата криза допълнително да се влоши.

Командировъчните средства не бяха актуализирани, не бяха изготвени и мотивирани предложения и разчети това да се случи в бъдеще. За наше най-голямо съжаление, проблемът с намаляването на основната работна заплата при заминаване на работа в задграничните представителства на Република България също бе допълнително задълбочен и се очаква при предстоящото заминаване на част от служителите през лятото на тази година заплатите им да бъдат намалени с около 40%. При тази ситуация, даденото към м. декември 2022 г. ще бъде отново отнето от служителите. Това е изцяло неприемлива практика, която има директно отражение върху осигурителния статут на служителите и върху техните пенсии, които са обидно ниски и недостойни за хора, работили за българския национален интерес.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: