Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Снимките и телефоните на жени се раСнимките и телефоните на жени се разпространяват в интернет, непознати звънят и им пишат неприлични съобщениязпространяват без тяхно знание – непознати им звънят и и
Автор: Екип Burgas24.bg 09:48 / 13.05.2024Коментари (0)1124
©
Десетки жени попадат без да искат и без да подозират в чат канали - с качена тяхна профилна снимка и телефонен номер. Това се случва в България през платформата Telegram. В скрити чатове като по каталог се разпространяват снимки и телефонни номера, придружени с посланието "тази е лесна, пишете ѝ". Ежедневно и денонощно бомбардиране с неприлични съобщения и обаждания - това търпят жените, жертви на такъв тормоз. Те са обявени като леки и телефонните им номера са разпространени сред повече от 70 000 души.

Те са анонимни, защото не искат от утре на челото им да пише професия "лека жена по неволя". Но днес телефонът им звъни предимно с предложения, които никога не са търсили. Защото някой е им е направил обидна "услуга" и е качил номерата им в група с порнографско съдържание.

"Аз съм качена като скрийншот от Вайбър. Скрийншотнали са ми телефона, името и снимката. И така са ме качили като на лексикон. Там се вижда аз как изглеждам, не съм разголена, добре съм облечена, вижда ми се телефонът, име и фамилия. Звъни ми телефонът, аз го вдигам, казват ми имената, казвам "Да, същата, на телефона е". и отсреща "Свободна ли сте в момента". То продължава през всички 24 часа. Телефонът ми е вече на вибрация или го изключвам, защото когато започнат да звънят през нощта, наистина е кошмарно и никой няма да издържи на този тормоз", споделя женапред NOVA, пожелала анонимност.

Няма обяснение откъде данните ѝ се появяват в споменатите чатове. "Аз съм омъжена жена, имам бизнес, който развивам. Тоест не съм жена на повикване, за мен беше наистина шокиращо и много изненадващо. Това нещо ме кара да се чувствам омръсена и омерзена. В тази група може да има и приятели на детето ми. Синът ми е голям. Същи и на съпруга ми. Дори имаше моменти, в които просто исках да изчезна, да си хвърля телефона, да не вдигам на никого... Нито исках да ходя на работа. За мен не е нормално телефони на хора, които нямат нищо общо с такава дейност, да попадат там, където не трябва. Тоест без вина – виновен. В един от дните съобщенията бяха над 30 и обажданията ми бяха над 50. Аз работя с клиенти и вдигам и на непознати номера, защото това ми е работата", споделя още тя.

След едно от неприличните позвънявания обаче решава да запише разговора с мъж, който ѝ обяснява как и къде я е намерил. Обяснява ѝ, че явно някой я е харесал. "Общувала си с някой и не се е получило между вас, ядосал се е и е качил номера. Те бяха много, 5-6 бяха, не само твоя. И други жени имаха", казал ѝ той.

Друга от жертвите е дори вече баба. "Занимавам се със собствен бизнес. За пръв път, когато получих съобщение, бях на вечеря със съпруга ми. Пишеше "Здравей" и реших, че е съвсем нормално, че е нещо с бизнеса ми. Обаче когато продължих да чета, се шокирах, разбрах, че става въпрос за размяна на номера и търсят леки жени в случая, а аз съм представена като такава. Все едно си на повикване някъде. Снимката ми беше от Viber, с номера отдолу. А той е най-вероятно от обява. Продавала съм бижута, дрехи ненужни, като всяка жена. В различни сайтове за продажби", разкрива тя.

Номерът ѝ е качен от потребител с името Мечо Кух. Опитваме се да се свържем с него.

Включва се гласова поща. Хобито му да тормози жени. Трета жена, пострадала от него, решава да влезе в порнографските групи, представяйки се за мъж.

"Най-голямата подобна група има повече от 78 000 членове. Като условието да влезеш е да предоставиш на администратора на групата интимни снимки или най-малкото контакти на жена.

Целта ми беше да видя първо кой ме е качил в тази група. И другото – да осъществя контакт с този човек – исках от чисто психологическа гледна точка да разбера защо ме е качил", обяснява тя.

Криминален психолог разказва, че мотивацията на такива хора са няколко минути слава. "Той е дълбоко комплексиран. Разпространява такива снимки, получава вниманието на такива като него. Това го валидизира и го кара да се чувства важен. А иначе казано – той не го получава отвън и това е най-бързия и ефективен начин за кратко време да се почувства значим и ефективен, и да получи нечие одобрение. Това е човек, който най-общо казано има проблем с това да общува. Обикновено даже ни е правило впечатление – те отбягват това да погледнат право в очите. Изпитват една базова неувереност. Ако не мога да отстоявам себе си по никакъв начин и нямам успехи сред жените – това е един добър начин да се валидизирам. Да пусна номер в приложение, да получа подкрепа от потребители в такава мрежа - още повече, че е анонимно. Това е още по-изкушаващо", отбелязва Ивелина Иванова.

Мечо Кух остава анонимен, качвайки номерата на редица жени, които никога не е виждал.

Някои от мъжете качват само снимки. Други и телефони. Трети стигат по-далеч – обясняват къде работи жената и къде може да бъде намерена. Стига се до качване и на лични карти. И на видеа с непълнолетни. И на обяви за проджаба на наркотици. А институциите обкиновено казват, че в Telegram комуникацията е криптирана и не могат да направят нищо.

Дамите, жертви на тормоза, призовават към контрол или може би действия на контролни органи. "Това може да е руски сървър, но аз съм сигурна, че има съдебни опции за това да бъдат неутрализирани. Аз имам блокирани сигурно 500 номера, които мога да предоставя веднага на властите и да бъдат проверени. И това са членове на тези групи. Ако имаше наблюдаващи в тези групи, вече щеше да е направено нещо по въпроса", смята една от тях.

Причинителите на такъв тормоз са от всякакъв пол, възраст и с различни професии. И жени, и мъже превръщат хора в жертви на денонощни обаждания. В групите продължават да се пускат снимки и номера на вероятно нищо неподозиращи жени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
24 май: Ден на славянската писменост и култура
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: