Социалният министър: От 1 юни ще има по-висок размер на помощите – с над 65%

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
10:18 / 20.01.2023
498
Социалните помощи ще бъдат определяни по нов начин. Достъпът до тях ще зависи от границата на бедността и съответно размерът ще зависи от границата. От 1 юни ще има по-висок размер на помощите – с малко над 65% в зависимост от сегашния размер“, каза вицепремиерът по социалната политика и социален министър Лазар Лазаров

Това става след промените в закона за социалното подпомагане. По думите на Лазаров  служебното правителство е предприело бързи и навременни действия за узявимите хора. 

"Линията на бедността беше повишена безпрецедентно. Това е най-високото увеличение - 22%. В този момент пряко го усещат 670 000 хора с увреждания, за които финансовата подкрепа, която оказваме е процент от границата на бедността. Това е първото законодателно обвързване на помощ с границата на бедността“, каза социалният министър. 

Според него 2022 г. е знакова за системата за пенсионно осигуряване. 

"Три пъти бяха направени изменения в пенсионната формула. От началото на 2022 г. беше увеличена тежестта на всяка година осигурителен стаж. Това доведе до средно увеличение с 12,9%. През юли всички пенсии бяха увеличени с 10%, като се включи и COVID добавката. През октокмври - с около 15,2% и Коледната добавка“, каза Лазар Лазаров пред bTV.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Бричката: Кола, произведена през 2015 г., е възможно да замърсява...
Азерите могат да ни доставят допълнително природен газ, имат инте...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).