Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Социалното министерство "порязва" пенсионерите
Автор: Екип Burgas24.bg 15:15 / 19.04.2022Коментари (0)591
©
Министерството на труда и социалната политика няма да подкрепи промените в стажа, който се признава за пенсия, внесени от ДПС. МТСП публикува становището си по проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от партията на Мустафа Карадайъ.

Вносителите предлгат периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл. 7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица (ЗПГРРЛ) да се зачитат за действителен осигурителен стаж при пенсиониране.

Според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО) през 2022 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по общите условия се придобива при навършена възраст от 61 години и 10 месеца за жените и 64 години и 5 месеца за мъжете и осигурителен стаж 36 години и 2 месеца за жените и 39 години и 2 месеца за мъжете.

По Закон когато поради определени причини осигурените лица не са придобили този осигурителен стаж, но имат не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж, законодателят е допуснал възможността лицата да могат да се пенсионират при навършване на малко по-висока възраст, която за 2022 г. е 66 години и 10 месеца за жените и мъжете.

При преценка правото на пенсия е необходимо част от стажа да отговаря на специални изисквания - необходимо е той да е действителен, посочват от социалното министерство.

Съгласно тази разпоредба действителен стаж е действително прослуженото време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което лицето е работило по друго правоотношение и е било задължително осигурено за инвалидност, старост и смърт, т.е. във фонд "Пенсии“, както и времето, през което лицето е подлежало на задължително осигуряване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски.

При разглеждане на периодите на наборната военна служба и на периодите, които се зачитат за стаж на основание чл. 7 от ЗПГРРЛ е безспорно, че през тях лицата не са упражнявали трудова дейност по трудово или служебно правоотношение или друго правоотношение, по което са били задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. През тези периоди лицата не са подлежали на задължително осигуряване за своя сметка и не са внасяли осигурителни вноски.

Счита се, че признатият на двете основания осигурителен стаж не може да бъде зачетен за "действителен осигурителен стаж" при преценяване на правото на пенсия, но ще се зачете за общ осигурителен стаж, който участва при определяне размера на пенсията на лицата, които са придобили право на такава, т.е. на тези, които имат необходимия осигурителен принос, предвиден в законодателството“, пишат в аргументите си от министерството.

Изводът на МТСП: Отпускането на пенсии за осигурителен стаж и възраст на основание само на зачетен осигурителен стаж, без да е налице задължение за осигуряване върху получавано от лицето трудово възнаграждение, каквито са предложените със законопроекта хипотези, противоречи на принципите на осигурителната система и прави невъзможно определянето на размера на пенсията. Това е така, тъй като във формулата за определяне размера на всички пенсии за трудова дейност участва осигурителният доход на лицето, който в случая липсва“, категорични са от МТСП.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: