Софиянци се връщат на село, ориентират се към покупка на къщи около Пловдив

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:11 / 19.04.2021
716
Едва 0.5% от жилищата в идеалния център на столицата излизат на пазара всяка година. Данните от проучване по поръчка на Имотека сочат, че в централната градска част има около 30 000 жилищни единици, а от тях на пазара се оферират под 150. Преглед на активните към момента обяви показва, че 20% от имотите търсят нов собственик за първи път след построяването си, предава "Bloombergtv".

"Малкият брой оферти в района се реализира изключително бързо, често в рамките на дни. На практика зона с огромен потенциал остава без развитие“, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека. Според нея, ограниченият брой на продавачите в районите с "високи тавани" се дължи на няколко фактора.

С около 10% расте активността на жилищния пазар, сочат още данните на Имотека за София, като и купувачите, и продавачите на компанията се увеличават с около 11-12% на годишна база. По-голям брой сделки, както и повече купувачи, се отчитат и във Варна и Пловдив.

"Расте влиянието на най-младите купувачи. Устойчива е тенденцията, характерна за народопсихологията ни - при определен обем налични спестени средства и сигурни доходи, хората да купят собствен имот“, казва още Атанасова.

Цени

Около 5-6% - такова е повишението на цените на годишна база при сделките на Имотека. Тристайните апартаменти продължват да са най-търсени – 37% от сделките, следвани от двустайните, които представляват 34% от всички покупки. Леко расте интересът към многостайните жилища, за които са сключени 8% от сделките в периода януари-март 2021.

Ипотеки и отстъпки

Ипотечното кредитиране продължава да е ключова предпоставка за растящата активност на пазара. Малко под половината от сделките се сключват с пари в брой. Повечето ипотеки за периода януари-март 2021 покриват съществен дял от стойността на сделката. Над 20 на сто от заемите представляват около 80% от цената на имота. Около 15 на сто от тях пък покриват между 50% и 80% от крайната стойност на сделката.

"Въпреки очакванията за натиск върху продавачите, двете страни продължават успешно да срещат очакванията си при растящи ценови показатели. Продавачите не са склонни на големи компромиси, но и купувачите не са настоятелни за такива", казва Атанасова.

Мотиви за покупка и продажба

Най-честият мотив за покупка остава необходимостта от собствен дом, като инвестиционно настроените купувачи за тримесечието са около 16% от всички. При продажбите се наблюдава първи ръст на хората, които имат необходимост от свежи пари. Увеличение има и при клиентите, които продават, за да купят друг имот. Спад бележат хората, които излизат от инвестиция – от 56% през първо тримесечие на 2020 до 44% за същия период на настоящата година. Тенденцията е трайна заради все по-ниските лихви по депозитите и ограничените възможности за инвестиция.

Пазарът на къщи

Интересът към къщи остава факт и в началото на 2021 година. Но докато в София той е повече под формата на голям брой запитвания, то в Пловдив покупките на къщи формират над 20% от пазара. Активното търсене е фокусирано в селата около Града на тепетата и бе първоначално подкрепено от пандемията. Първата група купувачи е на местни хора, които търсят опция за екологичен живот близо до града. Друга група клиенти са българи от чужбина със спестени пари. Купувачи на този пазар са и софиянци, които търсят опция за живот извън столицата и се ориентират към пловдивските села, тъй като са с лесен достъп, а предложенията са немалко и на атрактивни цени. Във Варна пазарът на къщи представлява 6% от общия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).