Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Солени глоби за Община Пловдив за незаконосъобразност по най-важните обществени поръчки, в това число са стадионите
Автор: Диана Бикова 17:08 / 11.04.2023Коментари (3)587
©
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установи 19 нарушения на Закона за обществените поръчки при проверени 7 обекта, които се реализират в Община Пловдив, пише в отчета за първото тримесечие на 2023 година, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Сред проверяваните поръчки е възлагането на строежа на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив", реконструкцията на "Даме Груев", проектът "По крепостните стени на Филипопол", подобряването на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Пловдив – I етап по пет обособени позиции, реконструкцията на канализационната и водопроводна мрежи на град Пловдив, етап I, квартал (част) 10 бул. "Дунав" – "Брезовско шосе", изграждането на нова детска градина за 8 групи в жр "Тракия". Проверките са обхващали изпълнението на сключените договори и документалната обоснованост на извършените плащания по тях.

Съставени са актове за установено административно нарушение, но в тримесечния отчет не се посочва има ли и на каква стойност са вредите. Проверените 7 обществени поръчки са на обща стойност 88 611 424 лева. 

В доклада се казва, че най-много нарушения са установени в начина на определяне на оценката по всеки показател в Методиките за комплексна оценка, който не дава възможност да се оцени нивото на изпълнение и да бъдат сравнени и оценени обективно техническите предложения в офертите, както и не осигурява на кандидатите и участниците достатъчно информация за правилата, които ще се прилагат при определяне на оценката по всеки показател. Установено е, че с незаконосъобразно утвърдените Методики за комплексна оценка, е дадена неограничена свобода на оценителната комисия, без да има механизъм за оценка на техническите предложения по същество, който да позволи да се оценят по-високо тези оферти, които предлагат по-високо качество на изпълнението и/или по-добри технически характеристики. В резултат на незакосъобразните методики, всички участници, с изключение на един, впоследствие избран за изпълнител, са отстранени от по-нататъшно участие, което е довело до опорочаване на обществените поръчки.

В два случая АДФИ установява, че не е сключен писмен договор с външен експерт – строителен инженер, привлечен като член на назначена комисия за разглеждане, оценка и класиране на постъпилите оферти. Констатирано е, че  едновременно в РОП и на профила на купувача, поддържан на централизираната електронна платформа, не е публикувано становището на АОП за осъществен контрол върху 118 Проверени задачи процедура за възлагане на обществена поръчка. Освен това в профила на купувача на възложителя, поддържан на централизираната електронна платформа, не е публикувана информация, относима към проведените пазарни консултации и получения резултат.

За така установените, в хода на финансовата инспекция, нарушения са съставени и връчени 19 бр. АУАН срещу отговорното длъжностно лице. При проверка на изпълнението на договорите, сключени след проведените процедури за възлагане на обществени поръчки, е установено неспазване на договорни клаузи относно  несвоевременно представен на възложителя финансово-строителен план и график за изпълнение на СМР; неналичие на обезпечение с валидна гаранция във връзка с предоставени авансови плащания за два отчетни периода, с което не са защитени финансовите интереси на общината; неспазване на единичните цени на материалите от анализните цени към количествено-стойностна сметка, неразделна част от сключен договор за обществена поръчка, представена с проектната документация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+6
 
 
А прокуратурата кога ще се самосезира за престъпната небрежност, незнание и системно потъпкване на закона от страна на т.нар. "кмет" и немалкото му заместници?
+6
 
 
А някой наказан? Или пак всички ще плащаме за безхаберието на Зико?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: