Солени глоби за Община Пловдив за незаконосъобразност по най-важните обществени поръчки, в това число са стадионите

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
17:08 / 11.04.2023
611
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установи 19 нарушения на Закона за обществените поръчки при проверени 7 обекта, които се реализират в Община Пловдив, пише в отчета за първото тримесечие на 2023 година, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Сред проверяваните поръчки е възлагането на строежа на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив", реконструкцията на "Даме Груев", проектът "По крепостните стени на Филипопол", подобряването на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Пловдив – I етап по пет обособени позиции, реконструкцията на канализационната и водопроводна мрежи на град Пловдив, етап I, квартал (част) 10 бул. "Дунав" – "Брезовско шосе", изграждането на нова детска градина за 8 групи в жр "Тракия". Проверките са обхващали изпълнението на сключените договори и документалната обоснованост на извършените плащания по тях.

Съставени са актове за установено административно нарушение, но в тримесечния отчет не се посочва има ли и на каква стойност са вредите. Проверените 7 обществени поръчки са на обща стойност 88 611 424 лева. 

В доклада се казва, че най-много нарушения са установени в начина на определяне на оценката по всеки показател в Методиките за комплексна оценка, който не дава възможност да се оцени нивото на изпълнение и да бъдат сравнени и оценени обективно техническите предложения в офертите, както и не осигурява на кандидатите и участниците достатъчно информация за правилата, които ще се прилагат при определяне на оценката по всеки показател. Установено е, че с незаконосъобразно утвърдените Методики за комплексна оценка, е дадена неограничена свобода на оценителната комисия, без да има механизъм за оценка на техническите предложения по същество, който да позволи да се оценят по-високо тези оферти, които предлагат по-високо качество на изпълнението и/или по-добри технически характеристики. В резултат на незакосъобразните методики, всички участници, с изключение на един, впоследствие избран за изпълнител, са отстранени от по-нататъшно участие, което е довело до опорочаване на обществените поръчки.

В два случая АДФИ установява, че не е сключен писмен договор с външен експерт – строителен инженер, привлечен като член на назначена комисия за разглеждане, оценка и класиране на постъпилите оферти. Констатирано е, че  едновременно в РОП и на профила на купувача, поддържан на централизираната електронна платформа, не е публикувано становището на АОП за осъществен контрол върху 118 Проверени задачи процедура за възлагане на обществена поръчка. Освен това в профила на купувача на възложителя, поддържан на централизираната електронна платформа, не е публикувана информация, относима към проведените пазарни консултации и получения резултат.

За така установените, в хода на финансовата инспекция, нарушения са съставени и връчени 19 бр. АУАН срещу отговорното длъжностно лице. При проверка на изпълнението на договорите, сключени след проведените процедури за възлагане на обществени поръчки, е установено неспазване на договорни клаузи относно  несвоевременно представен на възложителя финансово-строителен план и график за изпълнение на СМР; неналичие на обезпечение с валидна гаранция във връзка с предоставени авансови плащания за два отчетни периода, с което не са защитени финансовите интереси на общината; неспазване на единичните цени на материалите от анализните цени към количествено-стойностна сметка, неразделна част от сключен договор за обществена поръчка, представена с проектната документация.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Отиде си народен представител и бивш евродепутат
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Коалицията "БСП за България" регистрира листата си в Бургас
Ето как методът на пазаруване 6 към 1 работи за Вас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).