Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Соломон Паси: Защо улици са кръстени на Дондуков, Скобелеви и Аксаков, а не на Аспарух
Автор: Екип Burgas24.bg 13:21 / 07.05.2020Коментари (14)1694
©
Бившият външен министър на България публикува своите разсъждения относно

"руското присъcтвие" в момента в България. Той недоумява защо целия център в столицата е осеян с улици и булеварди, носещи имена на руски политици и общественици.

За руското политическо присъствие в софийската топонимия

Фотография от Казахстан ми припомни за пътя на прадядото, дядото и бащата на Аспарух, които са ни извели на запад от Черно море, съвсем в Европа. При всички сантименти към екзотиката на Азия Европа си е Европа, а Аспарух е вероятно първият ни евроинтегратор... И се замисля човек колко булеварди, площади и ключови улици в София са именувани на Аспарух и неговите предшественици... И колко, и кои, и защо ли на: Дондуков, Скобелев, Гурко, Паренсов, Игнатиев, Столетов, Калитин, Цар Освободител, Руски паметник, и т.н., и т.н..., на Москва, и така чак до идеолога на антиеврейските погроми Аксаков... И всичко това в идеалния център на София - една “Славянска" не е ли достатъчна вместо този паноптикум!

А ако толкова държим на руско политическо присъствие в софийската топонимия, към бул. “Сахаров" може да се добави и площад “Магнитски" със статуя пред Паметника на Съветската армия. Към този толкова обсъждан артефакт да добавим и четирите скулптурни групи от кръстовището на “Граф Игнатиев" и Канала, които (като минимум!) можеха да бъдат свалени в реката под тях като Рачо Ковача в Габрово например. И защо ул. “Камчатка", а не “Аляска", “Ламанш", “Калифорния" или “Чикаго" - та той е шестият в света град по брой българи! Или Антарктида и о-в Ливингстън, където България вече 35 г. гради база и присъствие.

Толстой - добре, Пушкин и Достоевски са велики, Гагарин също, но по друг начин. Но защо пък Иван Сусанин, а не Риголето?

Защо Тургенев, Гогол, Чехов и Шевченко, а не Жул Верн, Марк Твен или Астрид Линдгрен, с които и сегашните поколения деца продължават да растат? Поне да беше ул. “Илф и Петров", които всеки трети възрастен българин още цитира...

И се успокоявам, че София все пак не е село Бутан, в което ул. “Чапаев" се кръстосва с бул. “Ленин"... За последния, разбира се, трябва национална забрана, а не местно законодателство.

Та такива мисли ражда карантината, докато правя джогинг край паркхотел “Москва", наглеждащ отвисоко-отвисоко съседния хотел “Плиска", кръстен на старата българска столица...", 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако не бяха тези руснаци,сега улиците щяха да се казват Митхат паша, Осман паша, Сюлейман и други, а ти Сороско подлога, нямаше да се родиш, защото баща ти, щеше да свърши в някой концлагер в Германия.
на 07.05.2020 г.
+1
 
 
За много достойни евреи съм чел и познавам,но жалки и продажни твари като теб не понасям.Защо не питаш прародителите ти защо са целували съветските танкове 1944 г. и 1945 г.? Без тях повечето от вас щяха да гният в земята и държава нямаше да имате. Ако искаш направи предложение да кръстят улици на касапите Моше Даян,Голда Меър,Бенямин Натаняху... Между другото племето ти доста злини е докарало на нас по време на руско-турската война.
Aнонимен
на 07.05.2020 г.
+3
 
 
Защото си чифутин. Сюлейманчо пусуващ православиято.
Здравейте! На 03,08,2019г. в темата ви "Ботев повеждаше два пъти срещу Етър, но не успя да стигне до победа", някакъв е влязъл в моя профил и е писал с моя ник baionzi. Дали може да го блокирате? Благодаря!
на 07.05.2020 г.
+3
 
 
а ти да не искаш да се казат Паси, Барух, Шимон, Менахем, Ицках, а ционска гадино!
+2
 
 
Общо взето са три причини. Първо, много от изброените имена са наложени с натиск и манипулации. Второ, сред нас има голяма част българи с много ниско самочувствие. Захласват се по големи и чужди неща и държат да отричат успешното родно. Не обичат да четат, защото знаят, че не осмислят и вярват на всяка пусната им лъжа. Трето, за бул. Аспарух или което и да е велико българско име никой отвън не плаща.
+1
 
 
Не знаех за идеологията на Аксаков. От сега нататък ще уважавам повече този човек. Имам предвид Аксаков разбира се, не псуващия християнството!
+7
 
 
Мръсен, долен, неблагодарен чифут. 1. Кан Аспарух със сигурност не е водил със себе си по нашите земи мръсни чифути, като теб. Появили сте се тук много по-късно, без никой да ви желае. 2. Изброените от теб имена са на хора, свързани с освобождението на България от турско робство! Или на теб ти е все тая, вие чифутите сте добре навсякъде, независимо кой е на власт? 3. Защо не си зададеш въпроса - ако Хитлер беше успял да победи СССР, дали малка България би могла дълго време да му се противопоставя и да ви спаси миризливите чифутски задници от депортация в лагерите на смъртта? 4. Ако дядо ти и баба ти бяха заминали за Аушвиц, дали щеше сега да имаш възможност да плюеш по тези, благодарение на които, теб те има на белия свят? 5. За няколко долара си готов и майчиното си мляко да продадеш, свиньо неблагодарна.
+6
 
 
А ти защо си Соломон? Не си ли българин?
+4
 
 
А кой си ти, че да питаш? И как да кръстят всички улици на Аспарух:::))) Всеки си има мнение, но то не означава належаща промяна!
Aнонимен
на 07.05.2020 г.
+8
 
 
А защо не се възмущаваш , че в София има паметник на американските пилоти, бомбардирали града ?!?!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: