Спад в доходността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване – има ли риск за парите ни?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:09 / 18.01.2023
657
Доходността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване за двегодишен период е средно -2,13%. Те инвестират тези средства, затова е нормално да има положителна и отрицателна доходност. Външни макроикономически фактори неминуемо влияят на капиталовите пазари. Това каза пред NOVA NEWS гл.ас. д-р Йосиф Йосифов, актюер в КФН.

"Ако средствата по индивидуалната партида на лице, което инвестира в универсален пенсионен фонд, са под размера на брутните вноски, то има право да активира гаранцията на брутните вноски - във всеки случай ще получи поне това, което е внесъл бруто. Апелирам към отговорност към личните финанси и информираност за средствата по индивидуална партида, за да има информиран личен избор", заяви той. 

По думите му не може да се каже кое ще бъде по-оптимално решение за пенсионен доход, защото зависи от индивидуални доходи.

"Решенията за пенсиониране са лични. Те зависят от фактори като осигурителен принос, период на осигуряване, на какъв осигурителен доход е внасяло вноски", обясни Йосифов. И допълни, че на сайта "Твоите финанси" има разяснителна информация.

В своя позиция БДДПО казва, че фондовете са регистрирани временен спад. Според тях това е факт и за международни пенсионни компании. Те споделят, че въпреки кризите фондовете наваксват бързо, а твърденията, че средствата за втора пенсия са загубени определят като подвеждащи и не отговарят на истината.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Мъж измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
В сезона на кърлежите: Как да се предпазим от ухапване?
Стенограмата от заседанието на правителството разкрива мотивите з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).