Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Спасяваме точките в талона при превишена скорост
Автор: Екип Burgas24.bg 09:37 / 27.01.2011Коментари (16)1926
© Burgas24.bg
КАТ няма да отнема вече контролни точки за превишена скорост, а ще наказва провинилите се само с парична глоба. Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за лишаване на шофьорите от точките в синия талон, изготвени от МВР.

Така се елиминира възможността книжката да изгори заради отнети точки заради бясно шофиране.
С последните поправки в Закона за движение по пътищата отпадна и вариантът свидетелствата на джигитите да се отнемат при първо нарушение. Изключение ще се правят само за любителите на високата скорост, които са сгащени да карат в населено място с над 50 км/ч отгоре.

При същото провинение от раз ще горят с книжките за три месеца и шофьорите на автобуси и камиони, превозващи извънгабаритни или опасни товари, независимо дали са натискали газта повече от позволеното в града или в извън населено място. При останалите случаи водачите ще бъдат лишавани от право да шофират за 12 месеца, но чак след трети акт за скорост в рамките на една година. За сметка на това депутатите решиха джигитите да плащат до двойно по-високи глоби, което според управляващите от ГЕРБ би постигнало желания възпитателен ефект. Така актът за 50 км/ч над допустимата скорост скача от 250 на 350 лв., а за всеки 5 км/ч отгоре джигитите ще олекват с по още 50 лв. По този начин при 120 км/ч в града глобата удря 550 лв.
При профучаване с между 30 и 40 км/ч отгоре КАТ сега отнема 7 точки, а при втори акт за скорост талонът на водачите, които разполагат с общо 39 контролни точки, олеква с още 13 точки.

Според сега действащата нормативна уредба шофьорите, които са останали например с 10 точки в талона и бъдат засечени да карат с над 40 км/ч над ограничението, автоматично остават без книжка и олекват с 200 лв. В бъдеще обаче те ще плащат само увеличената от депутатите глоба от 300 лв., но няма да бъдат лишавани от 10 точки.

Плановете на управляващите са за драстично повишаване на събираемостта на глобите след въвеждането на електронния фиш, бонуса от 30% от стойността на глобата при експресно плащане, както и връчването на честитките от камерите с обратна разписка. Идеята е парите от електронните фишове да отиват в специален фонд за поддръжка на "очите" на КАТ и закупуване на нова техника. Крайно време е да изкараме катаджиите от храстите, аргументират се депутати от ГЕРБ. Те напомнят, че през 2009 година 15-те камери, които дебнат джигитите, са установили толкова нарушения, колкото всички полицаи на пътя. Целта на управляващите е шосетата да бъдат опасани с общо 300 камери, които да следят за неспазване на правилата от шофьорите.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това с цел на "хората с пари" да не им вземат точки ли е ???
0
 
 
Време е да актуализират и пътните знаци - ограничителните са от 50 години и повечето са неадекватни. И ул. Демокрация и околовръстното са вътре в населено място - но условията са различни, има и още един куп такива примери. Просто хранилките на пътните полицаи трябва да изчезнат. Така само промяна на наредби е нищо и половина - излиза че целта не е нормализиране на движението а събирането на пари. И тогава разликата между пътна полиция и магистралните бандити излиза че е само в униформите.
0
 
 
Тъпня.Пак показваме типичното за Ъпсурдия не адеквтни мисли и действия.Тоя който предлага това да се въведа явно е някакъв израснал в дом майка и дете евнух който няма нито стари родители нито малки деца които да ходят по улиците. В нормални държави при превишаване на максимално разрешената скорост (независимо къде - градско,междуградско или магистрала) с 30 км. се отнема книжката за 3 месеца,парична глоба и се дават 4 точки а за 50 над допустимата скорост книжката остава на трупчета за 1 година,7 точки, парична глоба и тест при психиатар, при товторно нарушение губиш книжката за вечни времена.Дори като пешеходец ако станеш причина за пътно произшествие могат да те глобят или ти вземат книжката. А какво става при нас - плати и клати.Сега гледайте какъв наплив ще стане за желаещи да стават катаджии - митничарите вече ще почнат да се срамуват с нищожните си приходи.
+1
 
 
А как ще спасим хората по улиците?Пак дискриминация в тази държава !Повече нагли убиици по улиците безнаказано ще си карат с над 100км градско!
+1
 
 
Според мен, това ще е неефективно! С парични глоби никога няма да бъдат спрени джигитите по улиците, само заплахата от отнемане на книжката би била от полза!
0
 
 
И какво излиза сега ,дебел ли е портфеила всичко е шест(не че досега не е било така).. Мисълта ми е ,че вече премахват и отнемането на контролните точки ,в което лично аз не виждам никаква логика..
0
 
 
И като сложите 300 камери ще ги запалят всичките, тя работата е ясна от сега, ми се взимайте в ръце, че по улиците е голяма трагедия
+1
 
 
не се залъгвай че са ти опростили такова превишение,явно не е било твое.1 наш преподавател са се опитали да го цакат че кара със 132км на магистралата,ама той човека си бил пуснал на автопилот на 128 :) айде да го духат.засекли чужда скорост и я пробутват на човека.И на други колеги са се опитвали да им пробутат повече километри,ама те наще с радар-детектор и казват щом си ме засякъл това що не ми извести :) и айде довиждане.Внимавайте хора много гледат да мамят тия катаджиИ
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: