Специалист: Много млади хора се включват в протестите заради забавлението

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (10)
16:26 / 29.09.2011
1605
Не малка част от младите хора, които се включиха в инцидентите при протестите от последните дни, на практика са се присъединили заради забавлението. Това каза Георги Апостолов - координатор на Националния център по безопасен интернет.

Той посочи, че при събитията от последните дни се наблюдава много бързото организиране предимно на млади хора между 17 и 25 години, които са родени в епохата на интернет и комуникират основно през интернет. Тази среда действа светкавично и им помага да се организират за подобни протести. Според Апостолов тук влиза в действие онлайн културата "омраза за забавление".

По думите му интернет се е превърнал в "паралелен" свят на реалния, което се доказва и от събитията през последните дни в страната. "Освен че участва в цялостния живот на хората, за младото поколение интернет има още по-голямо значение. Тези, които се родиха, когато интернет вече съществуваше, свикнаха тяхната социализация и общуване да минава основно през интернет. Затова не е за учудване, че организацията на масови явления като митинги и събития, в които участват главно млади хора, минава главно през интернет и по-специално през социалните мрежи, които са много удобна платформа за това", каза Апостолов.

По думите му психологическата дистанция на човека от обекта на неговото въздействие в интернет подпомага онлайн култура "омраза за забавление". Особено податливи са младите хора. Езикът в интернет става все по-груб, царува грубостта, цинизмите, вулгаризмите, желанието да се блесне с нещо, което е унизително, обидно за другите, посочи Апостолов.
"Интернет даде една среда на младите хора да изпробват границите на социални норми, на законови разпоредби и регулации в дадено общество, да експериментират със смяна на своята самоличност, да се самоопределят чрез негативното и да се самоизтъкват, да търсят популярност. Това са факторите, които подтикват младите хора, погледнато отстрани - да изливат един вид омраза. А всъщност това в повечето случаи е забавление", обясни Апостолов. Според него интернет не е виновникът и забраната на интернет не би променила коренно нещата.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (10)

Още по темата (49):
12.11.2022 Освещават параклис в памет на Ангел и Павел, загинали преди 11 години
23.09.2022 11 години от драматичните събития, потопили Катуница в кръв
02.04.2021 Кой бе "Цар Киро"?
02.04.2021 Полагат Цар Киро в гробница, вижте какво се случва в момента пред дома
му
02.04.2021 Цар Киро е мъртъв!
02.11.2020 Синът на Цар Киро спасява трона, плаща си парното
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).