Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Спецпрокуратурата с резултати от проверката на записи, свързани с Борисов
Автор: Екип Burgas24.bg 20:05 / 18.12.2020Коментари (3)1537
©
Специализираната прокуратура не откри данни за престъпление, по повод разследването във връзка с публикувани в медии аудиозаписи на разговори, в който се твърди, че участва премиерът Бойко Борисов. Това става ясно от съобщение на Специализираната прокуратура.

Информацията се предоставя във връзка с множество запитвания от медии и предвид високия обществен интерес и след разрешение на наблюдаващия прокурор, се казва в съобщението.

Специализираната прокуратура (СП) отбелязва, че е образувала преписка по сигнали на Христо Иванов от "Да, България", съдържащи твърдения по разпространени в средствата за масово осведомяване аудиозаписи, "в които се чува глас, приличащ на този на министър-председателя на Република България Бойко Борисов".

В съобщението по-нататък се казва, че е извършена проверка, в хода на която са разпитани Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев и бившият главен прокурор, сега председател на КПКОНПИ, Сотир Цацаров, бившият финансов министър Владислав Горанов, Мария Филипова, Весела Стоилова и Биляна Гълъбова. Изискани са множество документи и информация от различни учреждения и институции. За установяване на действителното съдържание на аудиозаписа е назначена техническа експертна справка, която установява идентичност между съдържанието на записа и възпроизведения разговор в сигнала.

Анализът на събраните материали по преписката не е открил да е провеждан визираният в сигналите разговор между Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Във връзка с твърдяната намеса на министър-председателя Бойко Борисов в дейността на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и Комисията за финансов надзор (КФН) по отношение на дружеството "Еврохолд България" АД и неправомерни действия от страна на тези органи спрямо дружеството, не са установени данни за упражнено влияние или въздействие върху представител на посочените две институции, се казва в съобщението.

Наред с това, в противоречие със заявеното в записа и в сигнала, се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на "Еврохолд България" АД за периода от 2018 г. до август 2020 г.

Проверка на "Еврохолд България" АД  е имало през април 2019 г. - от КФН, и насочена към анализиране на финансовото състояние на дружеството във връзка с изразено намерение на дружеството да придобие активите на "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД. Предметът на сделката налагал да се установи дали "Еврохолд България" АД има необходимия финансов ресурс не само да заплати цената по сделката, но и да поддържа адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор в България, се отбелязва в съобщението.

Не е установено каквото и да било въздействие от страна на министър-председателя Бойко Борисов във връзка с наказателното производство срещу (бившия зам.-министър на икономиката - б.р.) Александър Манолев (обвиняем за злоупотреба с евросредства за къщата му за гости в Сандански - б.р.).

Установено е по преписката, че не са налице данни за разпореждане от страна на Бойко Борисов, в качеството му на министър-председател, за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева и свързани с нея лица във връзка с усвояването на средства от ЕС по оперативни програми. Доколкото са били извършвани проверки от страна на ДФ "Земеделие" и други компетентни органи, то същите са били регламентирани, в съответствие със законовите правомощия на проверяващите, като липсват данни за инициатива или намеса на други длъжностни лица, се казва в съобщението.

Съобщението на Специализираната прокуратура завършва така:

В обобщение, следва да се акцентира, че "както е посочено в постановлението на прокурора от Специализирана прокуратура", ПРБ е призвана да следи за спазване на законността и да привлича към наказателната отговорност извършилите престъпления от общ характер лица. Гражданската отговорност, дисциплинарната отговорност и всякакъв друг вид отговорности се осъществяват при различни условия. Това няма отношение към наказателния процес, наказателната репресия и се реализира от други субекти, а не от органите на съдебната власт и по реда на НПК."








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Айде по една студена вода и нещо топло за г*за на някой тролчета ;)))
0
 
 
Ха,ха половин година им трябваше за това заключение.Поне ще останат в интернет пространството когато ни е скучно да си припомним бисерите на Б.Б.по времето на управлението на ГЕРБ.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: