Спешна среща за кораба Вера Су с посолството на Турция

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
15:05 / 04.10.2021
1414
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев проведе спешна среща днес със  заместник-ръководителя на мисията на Република Турция, г-н Ерман Топчу.  Срещата бе продължение на разговорите на министър Алексиев вчера с представител на турския корабособственик.

Христо Алексиев постави условие за стриктен контрол върху поетия ангажимент и задължение от страна на корабособственика за представяне на своевременен адекватен план в съответствие с българското и европейското законодателство. Министърът подчерта, че българската държава продължава да управлява спасителната акция и е мобилизирала оборудване, включително и за евакуация на екипажа и към момента ситуацията е овладяна, но са необходими допълнителни спешни и адекватни мерки от страна на корабособственика.

Заместник-ръководителят Ерман Топчу информира министър Алексиев, че корабособственикът вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба и очаква писмено потвърждение от българската страна. В отговор министър Алексиев заяви, че българската държава ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква да ѝ бъде представен ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията. Министърът настоя за стриктното изпълнение на плана и гаранциите за грижата за екипажа, които са от първостепенно значение за нашата страна.

 "Уверен съм, че България и Турция ще покажат своето добро сътрудничество в разрешаването на този критичен въпрос“, отбеляза Алексиев.

Заместник-ръководителят Ерман Топчу пое ангажимент, че посолството ще окаже необходимото съдействие и ще има активна роля в координацията на този въпрос.

Виж коментарите (1)

Още по темата (68):
13.01.2023 Дадоха ход на делото срещу втория помощник-капитан на кораба "Вера Су"
28.09.2022 Корабът "Вера Су" отива на втори търг
08.09.2022 Продават на търг Vera Su
14.02.2022 Осъдиха капитана на товарния кораб "VERA SU"
07.01.2022 Държавата чака да ѝ върнат парите за спасяването на "Вера Су"
06.12.2021 Изваждат "Вера Су" на сушата за ремонт
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).