Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Спешни мерки на държавата за доставка на важна ваксина за новородените
Автор: Екип Burgas24.bg 16:38 / 15.10.2014Коментари (0)479
© Bulfoto
Правителството даде съгласието си министърът на здравеопазването да проведе процедура на договаряне без обявление, при условията на чл. 90, ал. 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки, за доставка на шествалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б в изпълнение на Имунизационния календар на България.

В резултат от законодателни промени, от 1 април 2014 г. осигуряването на ваксини за задължителни имунизации и реимунизации е прехвърлено от НЗОК към Министерството на здравеопазването. В изпълнение на това задължение МЗ проведе две открити процедури по реда на ЗОП тази година, които завършиха без резултат.

Към настоящия момент всички деца, родени след 01.06.2014 г., подлежат на имунизация с шествалентна ваксина. С оглед на непредвидените обстоятелства тези деца все още не са имунизирани. Неимунизирането крие сериозни рискове от възникване и разпространение на тежки ваксинопредотвратими инфекции, свързани с висока смъртност и инвалидизация. Шествалентната ваксина се използва за провеждане на основна имунизация в три приема на децата, родени след 01.06.2014 г., като с нея се постига имунизационна защита срещу социалнозначими заболявания. Натрупването на неимунизиран контингент ще доведе до възникване на взривове и епидемии от заразни заболявания, застрашаващи живота и здравето на децата.
С оглед опазването на живота и здравето на новородените деца и изпълнявайки задължението си за осигуряване на ваксини, на 8 октомври т. г. Министерството на здравеопазването обяви процедура на договаряне без обявление за доставка на шествалентна ваксина в пълно съответствие с изискванията на ЗОП. Отправена е покана до "ГЛАКСОСМИТКЛАЙН" ЕООД, който лично или чрез своите упълномощени представители за България да участва в процедурата по договаряне. Срокът за представяне на оферти е 17,30 ч. на 14 октомври.

В случай, че в определения срок няма представена оферта и няма участник в процедурата, каквито индикации има от страна на поканения участник, това обстоятелство отново ще постави МЗ пред невъзможността да изпълни своето законово задължение за осигуряване на жизненоважната ваксина. Поради това, МЗ, със съгласието на МС, ще проведе процедура на договаряне без обявление, при условията на чл. 90, ал. 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки, за доставка на шествалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б в изпълнение на Имунизационния календар на България, като ще бъде отправена покана до всички доставчици на шествалентни ваксини, включени в Приложение №3 на Позитивния лекарствен списък.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Природни стихии
Алексей Навални почина
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: