Спипаха салами с ГМО

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (14)
14:42 / 22.02.2015
1039
Салами с генно-модифицирани организми (ГМО) у нас пипнаха инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) при проверка през миналата година. Това съобщи главният експерт в БАБХ Людмила Донкова.

Наличие на такива съставки е установено още в царевични и соеви суровини. През 2014 г. са проверени 79 продукта при планирани 80. Стоките са избрани произволно от търговската мрежа, като са взети проби от храни, върху които не е обозначено, че съдържат мутанти.

Донкова уточни, че наличието на ГМО-съставки в проверените продукти не е нарушение, защото били под допустимия праг 0,9 на сто. Едва при по-високо съдържание на генно-модифицирани суровини това трябва да бъде обозначено на етикета с надпис "съдържа ГМО", който да заема 25% от опаковката, с главни букви в контрастен цвят, гласи Законът за храните. Донкова заявява още, че проверки за наличие на ГМО се правят всяка година, като броят им зависи от установените нарушения от предходната година.

Тя посочва, че агенцията няма лаборатория за проверка на пробите, затова те се предават на частни институции, за които се обявяват обществени поръчки.


Виж коментарите (14)
Още новини от Национални новини:
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха
Жегата през лятото може да докара много главоболия на младите род...
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
Военна техника тръгва по пътищата у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).