Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Спомени за царя: Комунистите решиха да се справят с водачите на буржоазията и с нейния крепител – цар Борис III
Автор: Екип Burgas24.bg 17:20 / 22.08.2020Коментари (8)1496
© Площад Славейков
Спомени от адютанта на цар Борис III излизат по случай 77 години от смъртта на монарха. Автор на книгата "Бурни времена“ е капитан Коста Скутунов. Той осветлява в различен ракурс една от най-изследваните и анализирани личности от българската историография. Интересът към владетеля, който е начело на държавата в продължение на четвърт век, продължава и до днес. 

Томчето е посветено на ролята му в най-значимите обществени и политически събития от 20-те години на XX век. В продължение на осем години авторът е от най-близкото обкръжение на монарха и има възможност да го опознае не само като политическа фигура, но и в чисто човешки план, разказват от "Българска история“.

Те допълват, че заглавието еднозначно говори за хронологичните граници на сюжета - трудните години след Първата световна война, в които Борис III постепенно успява да утвърди своята власт и да поеме държавното кормило. Същевременно е достигната и най-високата точка на обществено разделение в страната, белязано от политически убийства, атентати, бунтове и граждански сблъсъци.

Предлагаме ви разказа на капитан Скутунов за покушението в Арабаконак, предоставен на "Площад Славейков“ от изд. "Българска история“.

След преврата на 9 юни 1923 г., когато правителството на земеделците беше арестувано и смъкнато от власт, последва Септемврийското въстание, осъществено от Комунистическата партия със съдействието на земеделците. Въстанието беше потушено с големи жестокости.

Правителството на Александър Цанков проведе повсеместно преследване на комунистите, голяма част от чиито водачи емигрираха. Като реакция срещу това преследване комунистите се отдадоха на конспиративна дейност и решиха да се справят с водачите на буржоазията и с нейния крепител – цар Борис III. За тази цел те създадоха един всестранно обмислен план за действие, който изпълниха с голяма последователност. Крайна цел на този план беше атентатът срещу царя и последвалият го атентат в черквата "Св. Неделя“ в София.


В изпълнение на този си план, на 14 април 1925 г. терористите най-напред успяха да осъществят един атентат срещу царя в Арабаконашкия проход в Стара планина. Те разчитаха, че след убийството на царя на неговото погребение в катедралата "Св. Неделя“ ще се съберат всички водачи на буржоазията, дето те трябваше да бъдат погребани в развалините на черквата. Обаче атентатът срещу царя излезе несполучлив.

Тогава, в изпълнение на своя план, същия ден надвечер терористите убиха всред София запасния генерал Коста Георгиев, който беше един от видните водачи на управляващата партия "Демократически сговор“ и председател на парламентарната им група. С това убийство те искаха да осъществят своя план, защото предполагаха, че при погребението на този виден общественик, който имаше големи връзки с всички буржоазни политически личности, в катедралата ще бъдат събрани всички по-видни водачи на буржоазията, а може би и самият цар Борис III.

Така на другия ден – 15 април 1925 г., се проведе атентатът в катедралата, под развалините на която загинаха голямо число общественици и офицери. Този атентат, по своя демоничен замисъл и по броя на жертвите, няма равен на себе си в световната история.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Романчето се разминава с истината.В история на Ловешката партийна организация пише.Георги Димитров от Москва,прекратява въоръжената съпротива Водача на въстаниците избягва в Гърция.Четниците,които спират царя в Арабаконак не са комунисти.Водача и м Дочо Узунов е бил заможен човек,на който имотите са конфискувани по закона за защита на държавата.За да го изкарат престъпник,го арестуват и оставят да избяга.Веднага попада под ударите на този закон.Дочо прави много атентати.на Арабаконак избива свитата на царя,и го предупреждава да не подписва повече смъртни пресъди.При втория атентат на Шипка,му козирува и го пуска отново.Тези атентати не са свързани с този при"Св.София"
на 22.08.2020 г.
0
 
 
Всекиму заслуженото!
0
 
 
България беше една праведна държава с добър монарх. София приличаше на град както в западна Европа. Гледайте как е София през 1930-та в Ю-Туб. Плаче ми се като погледна градовете сега. Комунизмът ни унищожи правителството, лидерите, интелигенцията, архитектурата, моралът, вярата. Нищо не остана. Видео се казва "София през 1930-та" гледайте го.
0
 
 
Коко ПЕде, комундел тъп - най-голямата катастрофа ни я докара Тошо Цървула, ама още има тъпунгери, като теб, които лъскат бастуна пред портрета му!
+1
 
 
Тези хора не докараха ли три национални катастрофи за България.Кой ги помни с добро.
0
 
 
вдигна юмрука нашия човер. иска пак кръвопролития
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детска болница в Бургас
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: