Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Спор за хижа "Юндола" стигна до прокуратурата. Ето различните позиции
Автор: Цвети Тончева 13:48 / 24.04.2023Коментари (0)714
© Фокус
Васил Николов и Миглена Пенева
Преди да почине, на съпруга ми Георги Банев му бяха предлагани постове в дъщерно дружество на БТС, бяхме изнудвани, заплашвани, защото искаха да имат участие в управлението на хижа "Христо Смирненски“. Това каза Иванка Банева в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“ във връзка със спора между БТС и досегашните собственици на хижата, намираща се под връх Белмекен.  

След смъртта на съпруга й, Венцислав Венев от БТС започва да изнудва нея, за да стане съдружник. "Каза, че е много влиятелен човек и много влиятелни хора има зад гърба си. При последната ни среща Венцислав Венев предложи подялба на приходи 30:70 в тяхна полза, ако ли не, ще ни вземе хижата. Бяхме подкрепени от Васил Николов от УС на БТС, но след като му се даде пост и станаха най-големите дружки с Венцислав Венев, те колят и те бесят, ние казахме, че не сме съгласни“, разказа още Банева.  

Васил Николов, член на УС на БТС, отговорник направление "Хижа и стопанска дейност“, обясни в студиото на "Фокус", че Георги Банев е имал договор за хижа "Христо Смирненски“ с Туристическо дружество "Юндола“ от 2005 г. и той е съгласуван с БТС. Миналата есен е подписан нов договор с Георги Банев с ясни клаузи, указващи, че хижата трябва да отговаря на ясни правила, които БТС се опитва да наложи. Това по думите му е било продиктувано от многобройните оплаквания от туристи, че не им е позволявано да внасят храна в ресторанта на хижата. "Хижата изисква да обслужва туристите, а не да бъде хотел-ресторант или частна резиденция. Затова в новите договори има задължително условие да се прави отстъпка на членовете на БТС, да се дава възможност да има туристическа столова“, обясни още Николов.  

По думите му, БТС се е опитал да потърси законен представител, който да наследи фирмата след смъртта на Георги Банев, но към момента такъв няма. "В Търговския регистър продължава да стои като представляващ фирмата г-н Банев. Разбрахме, че фирмата има задължения, проблеми, влязохме в положение и предложихме да подпишат договор с друга фирма, с които се налага да спазят правилата за обслужване в хижа. Вторият договор с "МИГ 79 Б“ не е съгласуван с БТС, ние не сме запознати с него. Безсрочният договор с Туристическо дружество "Юндола“ е прекратен с решение на Управителния съвет на БТС с едномесечно предизвестие“, заяви Васил Николов.  

Той обясни, че ако хижата се стопанисва без договор, след определено време тя се придобива по давност от наемателите. "В последните 20 години по тази схема са откраднати 60 обекта от БТС, а през последните 30 години – 360 обекта“, поясни Николов.  

Миглена Пенева, която е представител на хижа "Христо Смирненски“ и беше също гост в студиото ни, заяви, че новият договор, сключен есента, не е с БТС, а с дъщерна фирма на БТС – "Експрес Турист Трейдинг“, която няма право да сключва договори с имоти на БТС. "Нашите адвокати ни посъветваха, че не трябва да правим никакви плащания по този договор, тъй като той не е законен. Имаме действащ договор с "Юндола“, обясни тя.  

Фирмата наемател "МИГ 79 Б“ има затруднения и задължения към НАП, призна тя, но това не означава, че тя не е действаща.  

По думите й председателят на БТС Венцислав Венев е искал да стане съдружник в хижата. "Заплахите бяха такива – "Или сте с мен, или изчезвате от хижата“. Какво е дал той, за да стане съдружник?“, попита Миглена Пенева.  

Пенева отрече и обвиненията за това, че наемателите на хижата не са допускали туристи да внасят собствена храна в ресторанта. "Винаги сме позволявали това, въпреки че е в ущърб на нашия бизнес. Сигурна съм, че има 5, 10, 100 човека недоволни, които ще кажат, че е така, но съм сигурна, че има хиляди, които ще кажат точно обратното“, заяви Пенева.  

Борис Голомехов – председател на Туристическо дружество "Юндола“, заяви, че договорът между БТС и дружеството е сключен през 2005 г. "Той е безсрочен и ни дава правото да отдаваме хижата на трети лица под наем. Ние сме сключили такъв договор първо за 10 години, след това за още 10 години. Договорът с фирмата "МИГ 79 Б“ е валиден до 2027 г.“, обясни той.  

Договорът е бил подновен, тъй като туристическото дружество е било доволно от начина, по който се е стопанисвала хижата. "В нашия договор са записани и сериозни неустойки за виновно разваляне на договора, за да бъдат защитени както туристическото дружество, така и наемателите. Не знам БТС и част от Управителния съвет с какъв акъл са тръгнали съвсем неправомерно да развалят договора“, коментира още Борис Голомехов.  

По думите му няма мотиви за прекратяване на договора между БТС и дружеството. "Аз съм пуснал жалба в прокуратурата, очаквам решение от там“, допълни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: