Според зам.-министъра на правосъдието затворите ни са средновековни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:41 / 23.06.2015
659
До момента в затворите няма съкращения, но се предвиждат такива. Очаква се приемането на постановлението на Министерството на правосъдието, с което се определя щата за Главна дирекция изпълнение на наказанията. Проекта е доста сериозен, каза днес във Варна заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, цитиран от Черно море. 

Той бе във Варна на конференция на тема "Иновативни и етични предизвикателства в системата за изпълнение на наказанията - етика и професионализъм".

Става въпрос за съкращаването на 456 души. Не се знае обаче какви точно длъжности ще бъдат съкратени. Предстои обсъждане с началниците на затворите у нас кои длъжности могат да бъдат съкратени и кои не, каза още зам.-министърът.

Условията в затворите са много тежки, не може да има две мнения по въпроса, заяви още Янкулов по повод протестите на служителите в местата за лишаване от свобода. Всеки, който малко или много се е занимавал с тази материя знае, че ние не само не сме в 21-ви век. Ние трябва да излезем от средновековието, смята министърът.

Запитан дали се очаква лавина от бягства от затворите зам.-министър Янкулов отговори: "Сигурността, надявам се не е застрашена. Един затвор обаче не е само сигурност. Ясно е, че надзирателите са много важни, но управлението не е само това. Един затвор е и социална работа, и медицинско обслужване.

Дали съм подавал оставка или не, не е важно, предвид ситуацията, в която се намира системата. Каква е моята лична съдба не е от съществено значение в този случай, заяви Андрей Янкулов, запитан дали е депозирал оставка след протестите на работещите в затворите.

Тук обсъждаме алтернативни мерки на лишаването от свобода. Внесохме предложение за изменение на Закона за изпълнение на наказанията, където се регламентират замените на задържането под стража с електронно наблюдение, каза още Андрей Янкулов при откриването на конференцията във Варна. Това ще доведе до редуциране на задържаните в следствените арести с по-удачно използване на домашния арест с електронно наблюдение. Това ще спести и средства и ще даде нужната сигурност на обществото, че лицата, които изтърпяват мярката домашен арест няма да се отклоняват от нея, заключи той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Министърът на енергетиката разговарял с АЕЦ "Козлодуй" да не вдиг...
Йотова: Потоците от мигранти няма да приключат, а ще се засилят п...
НАП погна заподозрени за участие в престъпна група
Окончателно: Ректори, студенти и синдикати излизат на протест
Миграционният натиск към България продължава да намалява
Времето до края на седмицата остава неустойчиво


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).