Средният успех на националното външно оценяване след 4. клас е 5.00

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:37 / 07.06.2021
872
Средният резултат на националното външно оценяване по български език и литература и математика след 4. клас е 5,00, съобщиха от Министерството на образованието.

От ведомството посочват, че на изпитите са се явили 98% от четвъртокласниците. С две отлични оценки са 8919 ученици, а с две слаби 2393.

"През тази учебна година националното външно оценяване в IV клас се проведе в нов формат. Целта е да се измерят резултатите, заложени в стандартите за общообразователна подготовка и в новите учебни програми при равнопоставеност на учениците на национално равнище. Изпитът по български език и литература включваше диктовка от аудиофайл, директно попълване на отговорите върху лист за отговори“, пише в съобщението на МОН.

Оценяването се е провело анонимно в електронна среда.

Регионите с най-високи резултати и по двата предмета са София, Смолян, Варна и Русе. Училищата с най-високи резултати по български език и литература са само от столицата. Сред отличниците по математика са също училища от Стара Загора, Русе, Пазарджик, както и основно училище от с. Труд.

Близо две трети от четвъртокласниците са работили сравнително добре по творческата задача, но създаването на цялостен, свързан и граматически правилен текст продължава да е предизвикателство.

По математика пък във висока степен са усвоени аритметичните действия и задачите за лице на правоъгълник, разпознаване на прав ъгъл, текстови задачи.

От МОН допълниха, че учениците се затрудняват от задачите, които изискват мислене - избор на най-рационалния път за решаване, извличане и обработка на информация от таблици и схеми, пространствена ориентация.

Може да проверите резултатите ТУК, като влезете в системата с входящ номер от служебната бележка и ЕГН на ученика.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).